Publication:
Kesimhanelerde broiler karkasların mikrobiyal yükü üzerine ozon ve klor uygulamalarının etkileri

dc.contributor.buuauthorDokuzlu, Canan
dc.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu
dc.date.accessioned2020-10-30T08:12:46Z
dc.date.available2020-10-30T08:12:46Z
dc.date.issued2007-01-24
dc.description.abstractÇalışmada materyal olarak ticari bir broiler kesimhanesinden elde edilen onar adetlik üç grup karkasla çalışılmıştır. Birinci grup karkaslar iç alma işlemi sırasında, 1.5 ppm ozon içeren suyla, 2. grup karkaslar 30 ppm sodyum hipoklorid’le klorlanan suyla 7 dk duşlanmışlardır. Kontrol grubu karkasların duşlanması sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmamıştır. Ozonlu su, klorlu suya göre toplam aerobik mezofilik bakteri sayısı üzerine ortalama %50, E.coli sayısı üzerine ortalama %99.47, Staphylococ/Micrococ sayısı üzerine ortalama %66.67 oranında daha etkili bulunmuştur. Sonuç olarak ozonlu suyun, klorlu suya kıyasla tavuk karkaslarının dezenfeksiyonunda çok daha düşük düzeylerde, daha güvenilir ve daha etkili olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, three different groups of broiler carcass were investigated microbiologically in a private broiler slaughterhouse. First and second group carcasses were sprayed with processing water contained ozone (1.5 ppm) and Na-hypochloride (30 ppm), respectively. The control group, was treated with water contained no chemical. Spraying times of processing water on broiler carcasses were 7 min. for all groups. Counts of total aerobic mesophilic bacteria, E.coli, Staphlococci/Micrococci were redused as 50%, 99.47%, and 66.67% with ozonated water compared with chlorinated water, respectively. As a result, ozoneted water, even with low levels, could be used more safely and effectively for disenfection of broiler carcass compared to chlorinated washing water.
dc.identifier.citationDokuzlu, C. (2006). "Kesimhanelerde broiler karkasların mikrobiyal yükü üzerine ozon ve klor uygulamalarının etkileri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1-2), 7-11.
dc.identifier.endpage11
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage7
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144474
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13646
dc.identifier.volume25
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBroiler karkas
dc.subjectBroiler carcass
dc.subjectOzon
dc.subjectSodyum hipoklorid
dc.subjectOzone
dc.subjectNa-hypochloride
dc.subjectAntimikrobiyal
dc.subjectAntimicrobials
dc.titleKesimhanelerde broiler karkasların mikrobiyal yükü üzerine ozon ve klor uygulamalarının etkileri
dc.title.alternativeEffects of aplication ozone and chlorine on microbiological load in slaughterhouses of broiler carcass
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
25_1-2_2.pdf
Size:
166.12 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: