Yayın:
Etlik piliç yetiştiriciliğinde çevresel koşulların ve beslemenin karkas kalitesi üzerine etkileri

dc.contributor.buuauthorSözcü, Arda
dc.contributor.buuauthorKoyuncu, Mehmet
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.date.accessioned2020-01-08T07:38:22Z
dc.date.available2020-01-08T07:38:22Z
dc.date.issued2015-04-27
dc.description.abstractSon yirmi yılda kanatlı eti üretimi dünyada ve Türkiye’de çok önemli gelişme göstermiştir. Özellikle son yıllarda tüketicilerin daha kaliteli gıda tüketme isteklerinin artış göstermesiyle, karkas kalitesi önemli bir kriter haline gelmiştir. Bu açıdan, piliç eti üretiminde karkas kusurlarının oluşumunu etkileyen faktörlerin bilinmesi üretimde maksimum karlılığın sağlanması noktasında önem arz etmektedir. Diğer yandan, giderek yaygınlaşan hayvan refahı kavramına yönelik direktifler yetiştirme uygulamalarında buna bağlı değişikliklerin ortaya çıkmasını zorunlu kılmıştır. Etlik piliçlerde refah kavramı çerçevesinde yetiştirme dönemi, kesim öncesi aşamalar (yükleme, sevkiyat, asma, bayıltma gibi) ve kesim esnasında uygulanan işlemler olmak üzere üç farklı dönem ele alınmaktadır. Böylece, hem hayvan refahı iyileştirilmekte, hem de son ürün olan piliç etinin kalitesi korunmaktadır. Bu süreçlerin içerisinde uzun bir süreyi kapsayan yetiştirme döneminde etlik piliçlere sağlanan barındırma yoğunluğu, altlık kalitesi, sıcaklık ve nem gibi kümes içi koşullar ve besleme karkas kalitesinde belirleyici rol oynamaktadır. Bu derlemede, etlik piliçlerde yetiştirme döneminde uygulanması gereken çevresel koşullar ve besleme ile ilgili genel noktalar ve bunların karkas kalitesi üzerine olası etkileri hakkında bilgi verilmiştir.
dc.description.abstractPoultry meat production has been significantly improved in the last twenty years in Turkey and all over the World. Especially in recent years, as increasing of demands of consumers for more good quality food, carcass quality has gained more importance in broiler production. In that respect, affecting factors of carcass defects has gained importance for maximum profitability in broiler meat production. On the other hand, the terms of animal welfare has become a current issue, so some directives about management factors have been necessitated in production procedures. Welfare of broilers is considered in three stages during their lifespan which called as rearing period, preslaughter period including of loading, transporting, hanging, stunning and slaughter processing period. In this way, welfare status of broilers is improved during their lifetime and the carcass quality is guarded. In the rearing period that is the longest stage of these three periods, environmental conditions such as stocking density, litter quality, temperature and humidity, and feeding have an importance for carcass quality. In this review, basis about environmental conditions and feeding practices during rearing period and the possible effects of these factors on carcass quality are summarized.
dc.identifier.citationSözcü, A. ve Koyuıncu, M. (2015). "Etlik piliç yetiştiriciliğinde çevresel koşulların ve beslemenin karkas kalitesi üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 29(1), 115-122.
dc.identifier.endpage122
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage115
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154235
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5450
dc.identifier.volume29
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectEtlik piliç
dc.subjectKarkas kalitesi
dc.subjectPerformans
dc.subjectÇevresel koşullar
dc.subjectBesleme
dc.subjectBroiler
dc.subjectCarcass quality
dc.subjectPerformance
dc.subjectEnviromental conditions
dc.subjectNutrition
dc.titleEtlik piliç yetiştiriciliğinde çevresel koşulların ve beslemenin karkas kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of environmental conditions and nutrition on carcass quality in broiler production
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
29_1_12.pdf
Boyut:
167.33 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama