Publication:
Assessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages

dc.contributor.authorGünşen, Uğur
dc.contributor.buuauthorDokuzlu, Uğur
dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran
dc.contributor.buuauthorŞen, M. K. Cem
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-10-30T07:45:20Z
dc.date.available2020-10-30T07:45:20Z
dc.date.issued2006-02-28
dc.description.abstractIn this study, six predetermined processing stages and six possible contamination sources in frozen stuffed snail production were examined for the enumeration of total aerobic mesophilic bacteria, coliforms, Escherichia coli (E. coli), coagulase positive staphylococci and for the detection of Listeria spp. and Salmonella spp. Results revealed that the cooling stage was a major contamination factor. Also, shells, although ‘pasteurized’, seemed to be one of the causes for the increases in the final microbial counts of the product. Another minor source for recontamination was determined as the cooling vat. Improvements were recommended for more effective technology applications, which would eliminate risks for contamination for the product.
dc.description.abstractBu çalışmada, dondurulmuş salyangoz dolması üretiminde daha önceden belirlenmiş altı işleme aşaması ve altı olası kontaminasyon kaynağı toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteriler, Escherichia coli (E. coli), koagülaz pozitif stafilokokların sayısı ve Listeria spp. ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelendi. Sonuçlar soğutma aşamasının önemli bir kontaminasyon faktörü olduğunu göstermiştir. Ayrıca pastörize edilmesine rağmen kabukların da son üründeki mikrobiyal sayının artmasında bir etken olduğu düşünüldü. Diğer bir yan kontaminasyon kaynağı ise soğutma teknesi olarak tespit edildi. Ürünün kontaminasyon riskini ortadan kaldıracak daha etkili teknoloji uygulamaları için bir takım iyileştirmeler önerilmiştir.
dc.description.sponsorshipKocaman Fisheries and Product Inc.
dc.identifier.citationDokuzlu, C. vd. (2006). "Assessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 89-93.
dc.identifier.endpage93
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3-4
dc.identifier.startpage89
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144496
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13638
dc.identifier.volume24
dc.language.isoen
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHelix pomatia
dc.subjectLand snail
dc.subjectMicrobiological contamination
dc.subjectKara salyangozu
dc.subjectMikrobiyolojik kontaminasyon
dc.titleAssessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages
dc.title.alternativeDondurulmuş salyangoz dolması üretiminde mikrobiyolojik kontaminasyon faktörlerinin belirlenmesi
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
24_1-2-3-4_16.pdf
Size:
169.69 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: