Publication:

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

In modular construction, given the different undertakings compared to conventional construction, the latter deems less risky. However, the current industry is faced with malpractices which are loopholes disabling full capacity performance. There is a noticeable lack of studies specifically analyzing the risk management approaches. This study aims to vigorously analyze all risk management approaches applied in previous projects by compiling qualitative and quantitative content for the eased risk assessment of modular projects. By performing a systematic literature review and meta-analysis, 175 documents were finalized and manually analyzed. Synthesis of the literature was carried out to generate graphs, illustrations, and tabularized content, followed by critical explanation for relevant risk management approaches identified according to risk category and project criteria. Risk management approaches for modular construction were showcased in terms of yearly trends, geographic involvement, keywords mostly encountered, and universities and institutions involvement. Classified risk management approaches were tabularized alongside a research domain targeting technical risk management approaches. Future work scopes were suggested with percentage initiations from analyzed studies. This study is a fundamental steppingstone in broadening knowledge on risk management approaches of modular construction and will aid both academicians and practitioners to get direct insights on current trends with project-oriented results showcased.
Modüler inşaatta, geleneksel inşaata kıyasla farklı taahhütler göz önüne alındığında, ikincisi daha az riskli kabul edilir. Bununla birlikte, mevcut endüstri, tam kapasite performansını devre dışı bırakan boşluklar olan yanlış uygulamalarla karşı karşıyadır. Özellikle risk yönetimi yaklaşımlarını analiz eden çalışmalardan dikkat çekici bir eksiklik vardır. Bu çalışma, modüler projelerin kolaylaştırılmış risk değerlendirmesi için niteliksel ve niceliksel içerik derleyerek önceki projelerde uygulanan tüm risk yönetimi yaklaşımlarını güçlü bir şekilde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sistematik bir literatür taraması ve meta-analiz gerçekleştirilerek 175 dokümana son şekli verilmiş ve manuel olarak analiz edilmiştir. Literatürün sentezi, grafikler, resimler ve tablolaştırılmış içerik oluşturmak için gerçekleştirilmiştir, ardından risk kategorisi ve proje kriterlerine göre belirlenen ilgili risk yönetimi yaklaşımları için eleştirel açıklama yapılmıştır. Modüler yapı için risk yönetimi yaklaşımları, yıllık trendler, coğrafi katılım, en çok karşılaşılan anahtar kelimeler ve üniversiteler ve kurumların katılımı açısından sergilendi. Sınıflandırılmış risk yönetimi yaklaşımları, teknik risk yönetimi yaklaşımlarını hedefleyen bir araştırma alanının yanında tablolaştırılmıştır. Gelecekteki çalışma kapsamları, analiz edilen çalışmalardan başlama yüzdeleri ile önerildi. Bu çalışma, modüler yapının risk yönetimi yaklaşımları hakkındaki bilgileri genişletmek için temel bir adımdır ve hem akademisyenlerin hem de uygulayıcıların, sergilenen proje odaklı sonuçlarla mevcut eğilimler hakkında doğrudan içgörüler elde etmelerine yardımcı olacaktır.

Modular construction, Offsite construction, Project management, Prefabrication, Metaanalysis, Risk management, Modüler inşaat, Saha dışı inşaat, Proje yönetimi, Prefabrikasyon, Meta-analizi, Risk yönetimi

Khodabocus, S. ve Seyis, S. (2024). ''Trends and future directions of risk management approaches applied in modular construction projects: Systematic review and meta-analysis''. Uludağ Üniversitesi Mendislik Fakültesi Dergisi, 29(1), 311-330.