Yayın:
Arap kültüründe künyeleme geleneği ve çöl faunası üzerindeki yansımalar

dc.contributor.buuauthorKavak, Fadime
dc.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi
dc.date.accessioned2021-02-09T07:18:52Z
dc.date.available2021-02-09T07:18:52Z
dc.date.issued2013
dc.description.abstractFarklı sebeplerle ortaya çıkan ve Arap âdetlerinden biri olan künye; genelde baba ve anne, bazen de erkek veya kız çocuk, erkek ve kız kardeş, amca, hala, dayı ve teyze gibi kelimelerin bir isme muzaf yapılmasıyla oluşturulan isim türüdür. Bu isimler (künyeler) bazen asıl ismi unutturacak ölçüde şöhret kazanmakta, kişiler öz isimleri yerine söz konusu künyeleriyle tanınır hale gelmektedir. İşte bu makale, hakkında müstakil eserler yazılmasını gerektirecek ölçüde yaygın bir kullanıma sahip olan Arap kültüründeki künyeleme olgusu ve onun ortaya çıkış sebepleri üzerinde duracak, ayrıca hayvanlara verilen zengin bir künye listesini linguistik açıdan tahlil edecektir.
dc.description.abstractKunya, as an Arabic tradition resulted by different causes, is a type of epithet that is formed by making the words such as mostly father (abu) and mother (umm), as well as occasionally son or daughter, brother or sister, uncle, aunt etc. mudafs for a name. Some of kunyas gained a reputation to the extent that its holders’ real names became forgotten and they became known for their kunyas. This article deals with the tradition of giving kunyas in Arabic culture which has a wide area of using that actually requires writing separate books on it, and the reasons of its emergence. It also linguistically analyzes a very rich list of kunyas given to animals.
dc.identifier.citationKavak, F. (2013). ''Arap kültüründe künyeleme geleneği ve çöl faunası üzerindeki yansımalar''. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 22(2), 111-149.
dc.identifier.endpage149
dc.identifier.issn1301-3394
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage111
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144274
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16156
dc.identifier.volume22
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKlasik arap edebiyatı
dc.subjectKünye
dc.subjectArap kültürü
dc.subjectArap geleneği
dc.subjectClassical arabic literature
dc.subjectHayvanların künyeleri
dc.subjectArab culture
dc.subjectKunya
dc.subjectArabic tradition
dc.subjectKunyas of animals
dc.titleArap kültüründe künyeleme geleneği ve çöl faunası üzerindeki yansımalar
dc.title.alternativeTradıtıon of gıvıng kunyas in arabıc culture and ıts reflectıons on the desert fauna
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentİlahiyat Fakültesi

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
22_2_6.pdf
Boyut:
720.44 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama