Publication:
Süt ürünlerinin zenginleştirilmesinde kullanılan baharatların fonksiyonel etkileri

dc.contributor.buuauthorKanat, Nihal
dc.contributor.buuauthorErsan, Lütfiye Yılmaz
dc.contributor.buuauthorÖzcan, Tülay
dc.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0002-6321-1337
dc.contributor.orcid0000-0002-8482-5055
dc.contributor.orcid0000-0002-0223-3807
dc.date.accessioned2023-06-07T10:12:56Z
dc.date.available2023-06-07T10:12:56Z
dc.date.issued2022-12-26
dc.description.abstractGıdalara tat ve aroma vermek amacı ile kullanılan baharatların aynı zamanda antimikrobiyal, antioksidan, antimutajenik, antienflamatuar ve bağışıklık düzenleyici gibi özelliklere sahip olduğu çeşitli çalışmalarda belirtilmiştir. Yapılan çalışmalar baharatların çok sayıda biyoaktif bileşen (fenolik bileşenler, karotenoidler gibi) içerdiğini göstermektedir. İçermiş oldukları biyoaktif bileşenler sayesinde baharatlar ilave edildikleri gıdaların raf ömrünün uzatılmasına ve oksidasyon reaksiyonlarına karşı korunmasına da katkı sağlamaktadır. Tüketicilerin doğal içeriğe sahip gıdalara karşı artan talebi baharatlara olan ilgiyi de arttırmakta ve süt ürünlerinde doğal bir ingredient olarak kullanılmalarına yönelik araştırmalar da önem kazanmaktadır. Bu derlemede, multifonksiyonel özellikli baharatların süt ve ürünlerindeki fonksiyonel etkileri üzerine bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
dc.description.abstractIt has been stated in various studies that spices have been used to give flavor and aroma to foods also and have properties such as antimicrobial, antioxidant, antimutagenic, anti-inflammatory, and immunomodulatory. Studies show that spices have many bioactive components (such as phenolic compounds, carotenoids). Their bioactive components contribute to extending the shelf life and protecting against oxidation reactions of the foods. As the demand of consumers is increasing for natural foods, research on the use of spices as a natural ingredient in dairy products is gaining importance. In this review, it is aimed to give information on the functional effects of spices with multifunctional properties used in dairy and dairy products.
dc.identifier.citationKanat, N. vd. (2023). ''Süt ürünlerinin zenginleştirilmesinde kullanılan baharatların fonksiyonel etkileri''. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 37(1), 221-239.
dc.identifier.endpage239
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage221
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20479/bursauludagziraat.1122835
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2453639
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/32954
dc.identifier.volume37
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBaharatlar
dc.subjectSüt ürünleri
dc.subjectFonksiyonel etki
dc.subjectDairy products
dc.subjectSpices
dc.subjectFunctional effect
dc.titleSüt ürünlerinin zenginleştirilmesinde kullanılan baharatların fonksiyonel etkileri
dc.title.alternativeFunctional effects of spices used in fortification of dairy products
dc.typeArticle
dc.typeDerleme
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentKaracabey Meslek Yüksekokulu/Gıda İşleme Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
37_1_12.pdf
Size:
817.65 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: