Yayın:
Renal anjiomiyolipomaların klinik ve histopatolojik özellikleri: 21 olguluk seri

dc.contributor.buuauthorVuruşkan, Berna
dc.contributor.buuauthorAkyol, Sevda
dc.contributor.buuauthorVuruşkan, Hakan
dc.contributor.departmentTıp Fakültesi
dc.contributor.departmentTıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-04-07T10:35:30Z
dc.date.available2021-04-07T10:35:30Z
dc.date.issued2018-01
dc.description.abstractRenal anjiomiyolipoma, preoperatif olarak renal hücreli karsinoma ile karışabilen böbreğin benign tümörüdür. Çalışmamızda 2005 – 2011 yılları arasında, renal anjiomiyolipoma tanısı almış olgular, retrospektif olarak incelenerek, klinik ve histopatolojik özellikleri ortaya konuldu. Hasta kayıtlarından elde edilen bilgiler, klinik hikâyeleri, klinik tanısı ve cerrahi materyalin histopatolojik özellikleri not edildi. Olguların 19’ u kadındı. Yaş aralığı 15 - 68 arasındaydı. 13 vakada lezyonlar rastlantısal olarak saptandı. Bilateral lezyonu olan bir vakanın tuberosklerozis olduğu belirlendi. Renal anjiomiyolipomaların karakteristik görüntüleme bulgularını ve renal hücreli karsinoma ile karışabileceğini bilmek önemlidir. Özellikle preoperatif olarak bu tümörleri tanımak nefron koruyucu tedavi seçeneklerini değerlendirmek açısından gereklidir.
dc.description.abstractAngiomyolipoma (AML) of the kidney is a benign tumor that may be misdiagnosed preoperatively as renal cell carcinoma (RCC). This study analyzes patients with renal angiomyolipoma which were diagnosed between 2005-2011. Their clinical and histopathological features were evaluated retrospectively. Demographics of patients, clinical history, clinical diagnosis and pathologic characteristics of the specimen were assessed. 19 of patients were female. Ages ranged from 15 to 68 years. In 13 patients the lesions were discovered incidentally. A single case of tuberous sclerosis (TS) was confirmed in a patient with bilateral lesions. It is important to recognize their characteristic imaging findings and be aware of not mistakenly diagnosed as renal cell carcinoma. Preoperative correct diagnosis is required especially to decide nephron sparing procedures for treatment.
dc.identifier.citationVuruşkan, B. vd. (2018). ''Renal anjiomiyolipomaların klinik ve histopatolojik özellikleri: 21 olguluk seri''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 44(1), 41-44.
dc.identifier.endpage44
dc.identifier.issn1300-414X
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage41
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/481892
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/19134
dc.identifier.volume44
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi / Journal of Uludag University Medical Faculty
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBöbrek
dc.subjectAnjiomiyolipoma
dc.subjectAngiomyolipoma
dc.subjectPrognoz
dc.subjectPrognosis
dc.subjectKidney
dc.titleRenal anjiomiyolipomaların klinik ve histopatolojik özellikleri: 21 olguluk seri
dc.title.alternativeClinical and histopathological features of renal angiomyolipomas: Series of 21 patients
dc.typeArticle
dc.type.subtypeAraştırma makalesi
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Üroloji Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
44_1_7.pdf
Boyut:
309.7 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama