Publication:
İçecek sektöründe yükselen yeni trend: Süt benzeri bitki bazlı içecekler

dc.contributor.buuauthorBengü, İlay
dc.contributor.buuauthorErsan, Lütfiye Yılmaz
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0001-8481-2986
dc.contributor.orcid0000-0002-8482-5055
dc.date.accessioned2023-03-03T07:00:45Z
dc.date.available2023-03-03T07:00:45Z
dc.date.issued2022-11-26
dc.description.abstractGünümüzde tüketiciler, değişen yaşam tarzlarının yanı sıra sağlık, çevresel ve etik yaklaşımlar nedeniyle alternatif diyetleri denemeye yönelmişlerdir. Bu bağlamda, yeni geliştirilen gıda ürünleri kategorisinde hızla büyüyen bir segmentin temsilcisi olan süt benzeri bitki bazlı içeceklere yönelik talep artmıştır. Süt benzeri bitki bazlı içecekler tahıl, sert kabuklu meyve, baklagil ve tohum gibi çeşitli hammaddelerin suda ekstrakte edilmesi ile üretilmektedir. Bu içecekler görünüş bakımından inek sütüne benzemesi sebebiyle "içecek", "bitkisel süt", "süt ikamesi", "süt alternatifi", "imitasyon süt", "süt analogu" ve "süt benzeri içecek" gibi farklı isimlerle anılmaktadırlar. Bu makalede, süt benzeri bitki bazlı içecek türleri, üretim metotları, tüketici beklentileri ve kabul edilebilirliği ile küresel pazar durumu hakkında bilgi verilmektedir.
dc.description.abstractNowadays, consumers have tended to try alternative diets due to health, environmental and ethical approaches as well as chancing lifestyle. In this context, the demand for plant-based beverages such as milk, which represents a rapidly growing segment in the newly developed food products category, has increased. Plant-based milk beverages are produced by extracting in water a variety of raw materials such as cereals, nuts, legumes and seeds. These beverages are called different names such as “drink”, “vegetal milks”, “milk substitute”, “milk alternative”, “imitation milk”, “milk analogue” and “milk-like beverage” due to their appearance similar to cow's milk. This article provides information about plant-based milk beverage types, production methods, consumer expectations and acceptability, and the global market situation.
dc.identifier.citationBengü, İ. ve Ersan, L. Y. (2022). ''İçecek sektöründe yükselen yeni trend: Süt benzeri bitki bazlı içecekler''. Uluslararası Bilim, Teknoloji ve Tasarım Dergisi, 3(2), 83-101.
dc.identifier.endpage101
dc.identifier.issn2757-8127
dc.identifier.issnhttps://dergipark.org.tr/tr/pub/istd/issue/74922/1071230
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage83
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2244797
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/31320
dc.identifier.volume3
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUluslararası Bilim, Teknoloji ve Tasarım Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectSüt
dc.subjectSüt benzeri bitki bazlı içecek
dc.subjectTüketici kabul edilebilirliği
dc.subjectMilk
dc.subjectPlant-based milk beverage
dc.subjectConsumer acceptability
dc.titleİçecek sektöründe yükselen yeni trend: Süt benzeri bitki bazlı içecekler
dc.title.alternativeRising novel trend in beverage industry: Milk-like plant-based beverages
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendislik Ana Bilim Dalı
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
3_2_1.pdf
Size:
868.67 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: