Publication:
Piliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları

dc.contributor.buuauthorOruç, H. Hüseyin
dc.contributor.buuauthorCengiz, Murat
dc.contributor.buuauthorKalkanlı, Ömer
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.date.accessioned2020-10-28T09:18:49Z
dc.date.available2020-10-28T09:18:49Z
dc.date.issued2005-04-27
dc.description.abstractLipid oksidasyonu, çiğ veya pişmiş et ürünlerinin buzdolabı ısısında ve dondurulmuş şartlardaki bozulma derecesini, dolayısıyla etlerin kalitesini gösteren en önemli parametrelerden biridir ve tiyobarbitürik asit ölçümüyle (TBA) belirlenmektedir. Lipid oksidasyonu, yüksek oranda doymamış yağ asidi bulunan ve ısı uygulanan piliçlerde kolayca oluşabilmektedir. Bu çalışmada, Bursa ve civarında bulunan askeri birliklerin tavuk eti ihtiyacını karşılamak üzere satın alınan piliç etlerindeki TBA düzeylerinin [µg malonaldehit (MA)/g numune olarak) belirlenmesi ve tüketici sağlığı açısından oluşturabileceği risklerin irdelenmesi amaçlanmıştır. MA konsantrasyonları, 2001-2004 yılları arasında, toplam 55 piliç numunesinde spektrofotometrik bir yöntemle belirlendi; minimal 0.007, maksimal 0.850 ve ortalama 0.248 µgMA/g olarak tespit edildi. Araştırmanın sonuçlarına göre, analizi yapılan piliç etlerindeki MA düzeylerinin insan sağlığı açısından bir risk oluşturamayacağı kanısına varıldı.
dc.description.abstractLipid oxidation is one of the most important parameters that shown deterioration degree and quality of raw and cooked meat products during refrigerated or frozen storage, and determine by analysis of thiobarbituric acid. Lipid oxidation occurs easily in chicken, whose fat is higly unsaturated and heat treatment. The aim of this study was the determination of the TBA values [as µg malonaldehyde (MA)/g sample] in chicken meats that purchased to soldiers in Bursa and to discuss the probable risks of determined MA levels for consumer using these chicken meats. MA levels of the 55 samples, that were brought between 2001 and 2004, were determined by the spectrophotometric method. The MA levels determined were minimum 0.007, maximum 0.850 and mean 0.248 µgMA/g. It was concluded from the results that MA levels found in the chicken meat samples are not any risk for consumer health
dc.identifier.citationOruç, H. H. vd. (2005). "Piliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 7-9.
dc.identifier.endpage9
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3-4
dc.identifier.startpage7
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144482
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13620
dc.identifier.volume24
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectPiliç eti
dc.subjectChicken meat
dc.subjectMalonaldehit (MA)
dc.subjectLipid oksidasyonu
dc.subjectMalonaldehyde (MA)
dc.subjectLipid oxidation
dc.titlePiliç etlerinde lipid oksidasyonu sonucu oluşan malonaldehit (MA) konsantrasyonları
dc.title.alternativeMalonaldehyde (MA) concentrations due to lipid oxidation in chicken meat
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
local.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
24_1-2-3-4_2.pdf
Size:
114.62 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: