Yayın: Yüksek karbonlu çeliklere su verme işleminin mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Güler, Hande
Yazarlar
Özcan, Reşat
Danışman
Dil
Türü
Yayıncı:
Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Bu çalışmada, yüksek karbonlu çelik malzemeye su verme işlemi uygulanılarak, bu işlemin malzemenin dayanımı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Malzeme fırında ısıtılarak belirli bir süre bekletilmiş ve fırından çıkarıldıktan sonra suda soğutulma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Uygulanan çekme deneyleri ve sertlik ölçümleri sonucunda, malzemenin su verme işlemiyle gevrekleştiği ve dayanımının düştüğü sonucuna varılmıştır. Bu durumum sebebi olarak, su verme işlemi esnasındaki soğuma hızının yüksek olması düşünülmektedir.
In this study, quenching process was applied to high carbon steel and the effect of this process on mechanical properties was investigated. The specimens were placed in a box-type furnace held at the desired temperature and then quenched. According to the tensile test and hardness measurements, it was concluded that the material has become brittle and the tensile strength decreased. The reason for this was higher cooling rate occurred during quenching process.
In this study, quenching process was applied to high carbon steel and the effect of this process on mechanical properties was investigated. The specimens were placed in a box-type furnace held at the desired temperature and then quenched. According to the tensile test and hardness measurements, it was concluded that the material has become brittle and the tensile strength decreased. The reason for this was higher cooling rate occurred during quenching process.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Isıl işlem, Çekme dayanımı, Yüzde uzama, Sertlik, Heat treatment, Tensile strength, Percentage elongation, Hardness
Alıntı
Güler, H. ve Özcan, R. (2014). "Yüksek karbonlu çeliklere su verme işleminin mekanik özelliklere etkisinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 19(2), 77-83.
