Publication:
Domatesin kontrollü atmosferde (KA) muhafazası üzerine bir araştırma

dc.contributor.authorMasatçı, Fatih
dc.contributor.buuauthorÖzer, M. Hakan
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2021-02-23T09:26:54Z
dc.date.available2021-02-23T09:26:54Z
dc.date.issued1998
dc.description.abstractBu araştırma 1996 yılında, Bursa-Mustafakemalpaşa'da taze tüketim için yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Aslea 68 domates çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada özellikle muhafaza süresinin kısa olduğu pembe ve kırmızı olum dönemleri seçilerek sahip olunan tüketim periyotların, meyvelerin kontrollü atmosfer (KA) 'de muhafaza edilmek suretiyle azaltılması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda; Aslea 68 domates çeşidinde tüm KA uygulamaları ile kırmızı olum dönemine ait meyvelerde muhafazası süresi, başlangıçtaki kalitede büyük bir değişim görülmeksizin 24 gün olurken, % 5 C02 : % 3 02 bileşimi bu olum dönemi için uygun gaz bileşimi olarak belirlenmiştir. % 3 C02 : % 3 02 ve % 3C02 : % 5 O2 bileşimleri ise pembe domateslerde kalitenin en uzun süreli korunduğu bileşenler olmuştur. Ayrıca, KA 'in bu etkisi 24 günlük depolama süresine ilaveten 6 günlük raf ömrü boyunca da devam etmiştir. 6. gün sonunda pembe meyvelerin tamamen kızardığı ve taze tüketim için uygun görünüş-lezzet ile birlikte sertliğe de sahip olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out with tomato cv. Aslea 68 which is widely grown in Mustafakemalpaşa-Bursa for fresh consumption, in 1996. The study was aimed to prolong the consumption periods of fruits especially at pink and red ripe stages with short storage period, by storing under controlled atmosphere (CA) condition. At the end of the research, the storage period of fruits harvested at both ripening stages was prolonged to 24 days with CA storage without a significant change in the initial quality, and % 5 CO2 : % 3 O2 was determined as the most suitable gas combination for this period. The combinations % 3 C02 : % 3 O2 and % 3 C02 : % 5 O2 were the atmospheres at which the quality of pink tomatoes was retained for the longest time. Moreover,this effect of CA continued during the 6-days of shelf life in addition to 24-days storage, and the pink fruits were observed to become red completely at the end of the 6 day, possessing the most suitable taste, appearance and firmness for fresh consumption.
dc.identifier.citationÖzer, M. H. ve Masatçı, F. (1998). ''Domatesin kontrollü atmosferde (KA) muhafazası üzerine bir araştırma''. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(1), 45-57.
dc.identifier.endpage57
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage45
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16657
dc.identifier.volume14
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationSanayi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectDomates
dc.subjectMuhafaza
dc.subjectKontrollü atmosfer (KA )
dc.subjectTomato
dc.subjectControlled atmosphere (CA)
dc.subjectStorage
dc.titleDomatesin kontrollü atmosferde (KA) muhafazası üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA research on the controlled atmosphere (CA) storage of tomato
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
14_1_5.pdf
Size:
2.77 MB
Format:
Adobe Portable Document Format

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: