Publication:
Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen turşuluk hıyarlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler

dc.contributor.buuauthorAkbudak, Bülent
dc.contributor.buuauthorÖzer, M. Hakan
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.date.accessioned2019-12-06T11:08:50Z
dc.date.available2019-12-06T11:08:50Z
dc.date.issued2003
dc.description.abstractBu araştırma, “Opera”, “Ajax”, “Troy” ve “Octobus” turşuluk hıyar çeşitlerinin uygun depolama sıcaklıklarının ve muhafaza sürelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla çalışmada kullanılan çeşitler 1, 4, 7 ve 10°C sıcaklık ile %90±5 oransal nem içeren soğuk odalarda depolanmıştır. Depolama süresince 5 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde ağırlık kaybı (%), solunum hızı (mg CO2/kg h), meyve eti sertliği (MES) (kg), suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (%), titre edilebilir asit (TEA) (%), pH, iyon sızıntısı (%), toplam klorofil (mg/100 g), meyve et ve kabuk rengi (L, a, b), genel görünüm gibi bazı fiziksel ve kimyasal değişimler belirlenmiştir. Çalışma sonunda, “Octobus”, “Troy” ve “Opera” çeşitlerinin 4 veya 7°C sıcaklık ile %90±5 oransal nem koşullarında, “Ajax” çeşidinin de 10°C sıcaklık ile %90±5 oransal nem koşullarında başarılı bir şekilde depolanabileceği tespit edilmiştir. Ayrıca, “Opera” çeşidi 4°C’de 15-20 günlük depolama potansiyeli ile en iyi sonucu vermiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out with the aim of determining the suitable storage conditions and storage life for pickling cucumber cvs. “Opera”, “Ajax”, “Troy” and “Octobus”. For this purpose, pickling fruits were stored at 1, 4, 7 or 10°C and 90±5% relative humidity (RH). Some physical and chemical analysis [weight loss (%), respiration rate (mgCO2/kgh), fruit flesh firmness (FFF) (kg), water soluble solids (WSS) (%), titratable acidity (TA) (%), pH, ion leakage (%), total chlorophyll (mg/100g), fruit flesh and fruit skin colour (L, a, b), overall appearance] were realised on fruit samples taken at 5-day intervals during storage. At the end of the study, it was determined that cvs. “Octobus”, “Troy”, “Opera” could be stored succesfully at 4 or 7°C and 90±5% RH, and cv. “Ajax” at 10°C and 90±5% RH. Moreover, cv. Opera gave the best result with a storage potential of 15-20 days at 4°C.
dc.identifier.citationAkbudak, B. ve Özer, M. H. (2003). "Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen turşuluk hıyarlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 17(1), 33-46.
dc.identifier.endpage46
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage33
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/153968
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/2431
dc.identifier.volume17
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectTurşuluk hıyar
dc.subjectMuhafaza
dc.subjectMuhafaza süresi
dc.subjectKalite parametreleri
dc.subjectPickling cucumber
dc.subjectStorage
dc.subjectStorage period
dc.subjectQuality parameters
dc.titleFarklı sıcaklıklarda muhafaza edilen turşuluk hıyarlarda meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler
dc.title.alternativePhysical and chemical changes during storage under different temperatures in pickling cucumbers
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
17_1_4.pdf
Size:
252.49 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: