Publication:
Ultrasound applications in fruit and vegetable processing

dc.contributor.buuauthorKarabacak, Azime Özkan
dc.contributor.buuauthorTamer, Canan Ece
dc.contributor.buuauthorÇopur, Ömer Utku
dc.contributor.buuauthorYagcıları, Melisa
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0003-4175-4477
dc.contributor.orcid0000-0003-0441-1707
dc.contributor.orcid0000-0002-1951-7937
dc.contributor.orcid0000-0002-5190-2798
dc.date.accessioned2020-01-25T10:31:15Z
dc.date.available2020-01-25T10:31:15Z
dc.date.issued2019-05-28
dc.description.abstractThermal treatments are the most traditional and widespread methods used for food processing and preservation. However, these treatments in terms of time and high temperature can cause changes in flavour, taste, colour, texture, nutritional value and sensorial properties of foods. Considering consumer demand for fresh and natural food products, non-thermal food preservation techniques have been gained wide interest. An interesting alternative means of preserving of foods and avoiding the adverse effects of thermal treatments could be provided by the ultrasound applications. Ultrasound consists of sound waves with high frequencies which is near the upper limit of human hearing range. Nowadays, applications of ultrasound and its effects on food components have attracted considerable relevance among researches due to its promising effects in food processing and preservation. It has been realized that ultrasound applications have much offer to the food industry such as drying, microbial inactivation, enzyme inactivation, filtration, freezing, extraction, production of emulsions and etc. In this review, the principles of ultrasound system is explained and the effects of ultrasound applications in fruit and vegetables processing are outlined.
dc.description.abstractIsıl işlemler gıdaların işlenmesinde ve muhafazasında kullanılan en geleneksel ve yaygın yöntemlerdir. Bununla birlikte, bu uygulamalar yüksek sıcaklık ve uzun süre gerektirmesi bakımından gıdaların lezzet, tat, renk, tekstür besin değeri ve duyusal özelliklerinde değişikliklere neden olabilmektedir. Tüketicilerin taze ve doğal gıda ürünlerine olan talebi göz önüne alındığında, ısıl olmayan muhafaza teknikleri geniş ilgi görmektedir. Ultrases uygulamaları, ısıl işlemlerin olumsuz etkilerinden kaçınmanın ve gıdaların muhafazasının ilginç bir alternatif yoludur. Ultrases, insan işitme aralığının üst sınırına yakın, yüksek frekanslı ses dalgalarından oluşur. Son zamanlarda, ultrases uygulamaları ve gıda bileşenleri üzerindeki etkileri, gıda işleme ve muhafazasındaki gelecek vadeden etkileri nedeniyle araştırmalar arasında hayli ilgi çekmektedir. Ultrases uygulamalarının, gıda endüstrisine kurutma, enzim inaktivasyonu, filtrasyon, dondurma, ekstraksiyon, mikrobiyal inaktivasyon, emülsiyon üretimi gibi pek çok alanda önem arz ettiği anlaşılmaktadır. Bu derlemede ultrases sisteminin prensipleri açıklanmış ve ultrases uygulamalarının meyve ve sebze işlemedeki etkileri özetlenmiştir.
dc.identifier.citationKarabacak, A. Ö. vd. (2019). "Ultrasound applications in fruit and vegetable processing". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 375-393.
dc.identifier.endpage393
dc.identifier.issn2651-4044
dc.identifier.issue2
dc.identifier.startpage375
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/867441
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/7014
dc.identifier.volume33
dc.language.isoen
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.journalBursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi / Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectFruit
dc.subjectNon-thermal processes
dc.subjectUltrasound
dc.subjectVegetable
dc.subjectIsıl olmayan işlemler
dc.subjectMeyve
dc.subjectSebze
dc.subjectUltrases
dc.titleUltrasound applications in fruit and vegetable processing
dc.title.alternativeMeyve ve sebzelerin işlenmesinde ultrases uygulamaları
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
33_2_13.pdf
Size:
481.79 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: