Publication:
Yemin fiziksel şeklinin broylerlerde performansa etkileri

dc.contributor.authorYel, Yusuf
dc.contributor.buuauthorYavuz, Melih
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2021-03-22T13:18:51Z
dc.date.available2021-03-22T13:18:51Z
dc.date.issued1997
dc.descriptionBu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde H. Melih Yavuz'un danışmanlığında Yusuf Yel tarafından yazılan "Değişik yem ve yemleme şekilerinin broiler performansı üzerine etkileri" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.
dc.description.abstractBu çalışma yemin fiziksel şeklinin broyler besi performansı ile bazı kan parametreleri ve karkas özelliklerini araştırmak üzere yapılmıştır. Kırk iki gün sürdürülen araştırmada her biri 40'ar civcivden oluşan 12 grup kullanılmış ve bunlar da 4'er tekrar grubundan oluşan 3 ana gruba ayrılmışlardır. A, B ve C şeklinde isimlendirilen ana gruplar "civciv + piliç" dönemlerinde sırasıyla "toz + toz", "toz +pelet" ve "granül + pelet" olmak üzere farklı fiziksel özellikteki yemler ile beslenmişlerdir. A, B ve C gruplarında sırasıyla deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları 1865, 1980 ve 1985 g yemden yararlanma oranları 2.01, 1. 78 ve 1.81 olarak saptanmıştır. Kaslı mide ağırlıkları A grubunda B ve C gruplarına göre, abdominal yağ ağırlıkları ise C grubunda A ve B gruplarına göre önemli derecede daha fazla bulunmuştur (P < 0.05). Bazı kan parametreleri bakımından da gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Grupların karlılık durumları ise çoktan aza göre C, B ve A şeklinde olmuştur.
dc.description.abstractThis study was conducted to investigate effects of physical form of the foods on the fattening performance and carcass and some blood parameters of broilers. In this experiment, lasted 42 days, 12 groups each has contained 40 chicks were utilized. The groups were also divided into 3 main groups consisted of 4 replication groups. The chicks in the group s na meda, B and C were f e d on "mash + mash", "mash + pellet" and "crumble + pellet" during "chicken + pullet" period respectively. At the end of the experiment, average live weights were 1865, 1980 and 1985 g, feed efficiencies were 2.01, 1.78 and 1.81 for groups A, B and C, respectively. Gizzard weights in the group A compared to the group B and C, and abdominal fat weights in group C compared to group A and B were found significantly high (P < 0.05). There were important differences between some blood parameters of the groups. Profit of the groups from much to less was C, BandA, respectively.
dc.identifier.citationYel, Y. ve Yavuz, M. (1997). ''Yemin fiziksel şeklinin broylerlerde performansa etkileri''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(1-2-3), 57-66.
dc.identifier.endpage66
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2-3
dc.identifier.startpage57
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/18074
dc.identifier.volume16
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi / The Journal of the Faculty of Veterinary Medicine University of Uludağ
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectBroiler
dc.subjectFeed
dc.subjectPhisical texture
dc.subjectPerformance
dc.subjectBroyler
dc.subjectYem
dc.subjectFiziksel şekil
dc.subjectPerformans
dc.titleYemin fiziksel şeklinin broylerlerde performansa etkileri
dc.title.alternativeEffects of different form offeeds on broiler performance
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
16_1_7.pdf
Size:
2.12 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: