Person:
KURT POLAT, PAKİZE ÖZLEM

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

KURT POLAT

First Name

PAKİZE ÖZLEM

Name

Search Results

Now showing 1 - 4 of 4
  • Publication
    Identification of a leaf rust resistance gene Lr24 in the bread wheat (Triticum Aestivum L.) genotypes
    (Parlar Scientific Publications (P S P), 2019-01-01) Polat, Pakize Özlem Kurt; Çifci, Esra Aydoğan; Yağdı, Köksal; KURT POLAT, PAKİZE ÖZLEM; AYDOĞAN ÇİFCİ, ESRA; YAĞDI, KÖKSAL; Bursa Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu/Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü.; 0000-0002-1818-7243; AAH-1528-2021; JCE-8619-2023; AAH-1546-2021; AAH-1589-2021
    One of the most important pathogens of wheat is leaf rust caused by Puccinia triticina (syn. Puccinia recondita Rob. ex Desm. f.sp. tritici). It causes important yield decreases in bread wheat, mainly in the years with a high infection pressure of the pathogen. DNA marker-assisted selection (MAS) have been used for the identification of leaf rust (Lr) resistance genes into adapted commercial winter wheat cultivars and bred lines. 2 F1 hybrids, 2 Thatcher line and 14 cultivar which are used commonly in Turkey and have never been idenitify for resistance against leaf rust by SSR marker linked to the Lr24 gene. The SSR marker linked to resistance gene Lr24 was robust and highly specific for these gene and will be useful in marker-assisted selection in wheat. Markers for resistance gene, Lr24 was identified in laboratory as amplification products of 310 bp, respectively. Serial PCR experiments were carried out for determination of optimal PCR conditions for Lr24 gene in our labrotary. PCR conditions were as follows: 5 min at 94 degrees C, followed by 40 cycles of 1 min at 94 degrees C, 1 min 62 degrees C depending on the primer combination, and 1 min at 72 degrees C. The last step was incubation for 10 min at 72 degrees C. The primers used in the PCR runs were as follows: After analyzed 18 genotypes, Lr24 gene was not detected except Thatcher Lr24 (positive control line).
  • Publication
    Determination of relationships between grain yield and some yield components in bread wheat (Triticum aestivum L.)
    (Ankara Üniversitesi, 2015-01-01) Özlem Kurt Polat, Pakize; Aydoğan Çifci, Esra; Yağdı, Köksal; KURT POLAT, PAKİZE ÖZLEM; AYDOĞAN ÇİFCİ, ESRA; YAĞDI, KÖKSAL; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; AAH-1546-2021; AAH-1528-2021; DMN-4308-2022
    This study was carried out to determine the direct and indirect effects of some yield components, such as plant height (PH), spike lenght (SL), spikelet number per spike (SNS), grain number per spike (GNS), grain weight per spike (GWS) and 1000 grains weight (1000GW), to grain yield using randomized complete block design with 3 replications in 22 advanced bread wheat line and 3 wheat varities (Flamura, Gonen, Pehlivan) at Application and Research Center, Uludag University Faculty of Agriculture, in years of 2009/10, 2010/11, 2011/12 and evaluated the relationship between agricultural traits by path analysis and correlation coefficient; was conluded that GNS and GWS can be used successfully for selection for grain yield at breeding wheat studies for Bursa conditions.
  • Publication
    Bazı ekmeklik buğday genotiplerinde SSR (Mikrosatalit) markörü kullanılarak kahverengi pas dayanıklılık geni Lr10’un belirlenmesi
    (Kahramanmaraş Sütçu İmam Üniversitesi Rektörlüğü, 2021-01-01) Kurt Polat, Pakize Özlem; Yağdı, Köksal; KURT POLAT, PAKİZE ÖZLEM; YAĞDI, KÖKSAL; Bursa Uludağ Üniversitesi/Orhangazi Yeniköy Asil Çelik Meslek Yüksek Okulu.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü.; JCE-8619-2023; EHR-5620-2022
    Çalışmada, Türkiye’de ekmeklik buğday tarımında sıklıkla tercih edilen çeşitler, CIMMYT-Meksika’dan temin edilen Thatcher hatlar ve bu genotipler arasında yapılan melezlemeler sonucu elde edilen F1 melez genomlarında, SSR (Basit Dizi Tekrarları-Mikrosatelit) yöntemi kullanılarak, kahverengi pas hastalığına dayanıklılık genleri arasında önemli bir yere sahip olan Lr10 geninin varlığını incelenmiştir. Araştırma yer alan genotipler, 2013-2017 yetiştirme dönemlerinde; deneme materyalinin çoğaltılması, genotipler arası melezlemelerin gerçekleştirilmesi ve kahverengi pas hastalığının arazi gözlemlerinin yapılması amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yetiştirilmiştir. Yapılan melezlemeler sonucu elde edilen 13 adet F1 hattı, 22 adet ekmeklik (Triticum aestivum L.) buğday çeşidi ile 2 adet Thatcher hat (Lr10, TcHassas), Bursa Uludağ Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumluk Laboratuvarında SSR (mikrosatlit) yöntemi kullanılarak DNA analizlerine tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda Lr10 geni; Karatopak, Kaşifbey ve Gün-91 çeşitlerinde tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışma; ekmeklik buğdayda SSR tekniğinin kahverengi pas dayanıklılık genlerini belirlemede kullanılabilir olduğunu saptamış ve ayrıca çalışmada yer alan Thatcher (yakın izogenik) hatlarının dar bir genetik yapıya sahip olmaları sebebiyle, taranan dayanıklılık genlerini belirlemede iyi bir belirteç genom olduğu sonucunda varılmıştır. Gelecekte yürütülecek ıslah programlarında dayanıklılık genleri içeren genotiplerin belirlenmesinde moleküler markörlerin kullanılmasının kısa sürede ve kesin sonuçlara ulaşmada etkili olacağı sonucuna ulaşılmıştır.
  • Publication
    Investigation of quality traits performance of some advanced bread wheat (Triticum Aestivum L.) lines under in Bursa conditions
    (Namik Kemal Üniversitesi, 2013-01-01) Kurt, Pakize Özlem; Yağdı, Köksal; KURT POLAT, PAKİZE ÖZLEM; YAĞDI, KÖKSAL; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarla Bitkileri Bölümü; AAH-1546-2021; FFL-8862-2022
    This study which was conducted to investigate for quality traits to some advanced bread wheat lines (Triticum aestivum L.) which were planted at Application and Research Center, Uludag University Faculty of Agriculture, 20092010 and 2010-2011 growing season conditions in Bursa province. In this study quality characteristics such as normal sedimentation, sedimentation, falling number, gluten, gluten index, test weight, protein content were investigated. As a result properties of gluten content and, protein content taken together on the striking (SBx15-4)-1, (SBx15-4)-5 and (Gx22-1) of the average in terms of the quality characteristics of the lines.