2003 Cilt 22 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/13141
Browse
Browsing by Subject "Algae"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Yosunlar ve hayvan beslemede kullanımları(Uludağ Üniversitesi, 2003-06-09) Demirel, Gülcan; Özpınar, HaydarÇiftlik hayvanlarının diyetlerinde ω-6 yağ asitlerince zengin tane yemlerin kullanılması bu hayvanlardaki yağ asidi kompozisyonunu değiştirmiştir. Diğer tarafta ω-3 uzun zincirli yağ asitlerinin insanlar için besinsel ve sağlık yönünden faydaları hakkında gittikçe artan bilgiler mevcuttur. Özellikle dekosaheksaenoik asit (DHA, 22:6 n-3) ve daha az oranda eikosanoik asit (EPA, 20:5 n-3) kalp damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Balık ve yosunlardan elde edilen deniz ürünleri yağları ω-3 PUFA (Poly Unsaturated Fatty Acids, Çoklu Doymamış Yağ Asitleri) yönünden zengindirler. Bununla beraber balık yağındaki bu yağ asitlerinin yaygın olarak kullanılan hayvansal ürünlere geçişi süt ve ette balık kokusuna ve yemlerde ve hayvansal ürünlerde oksidasyon problemlerine neden olmuştur. Bundan dolayı araştırmalar balık yağındaki bu kokuyu giderme yollarına odaklanmış, bazı firmalar balık yağının koku ve tadını maskeleyen metotlar geliştirmiş fakat BSE krizi bütün bu girişimleri değiştirip, otçul hayvanları deniz balıkları ile beslemenin doğru olup olmadığı sorusunu ortaya çıkartmıştır. Bu konuda gittikçe artan bir tüketici bilinci ve ilgisi mevcut olduğundan ve bunun ışığında balık ve balık yağına alternatifler bulmak gerekmektedir Yosunlar yüksek protein kapsamları, bol miktarda vitamin ve mineral ve aynı zamanda yüksek ω-3 uzun zincirli doymamış yağ asitleri içerdiğinden dolayı uygun bir katkı maddesi olarak dikkat çekmektedir fakat hayvanlarda kapsamlı olarak incelenmemiştir. Bu derleme yosun türleri, bunların üretimi, besinsel içerikleri ve hayvan performansı üzerine bilgileri incelemektedir.