2018 Cilt 37 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/14439
Browse
Browsing by Subject "Environmental factors"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Atların yarış ve yarışma performansları üzerine etkili faktörler ve performansı artırma yolları(Uludağ Üniversitesi, 2018-03-26) Köseman, Abdurrahman; Şeker, İbrahimKantitatif bir karakter olan atların yarış ve yarışma performansı genetik ve çevresel faktörlerin etkisinde şekillenmektedir. Bu nedenle bireyler ve populasyonlar arasında varyasyon bulunmaktadır. Genetik etki, tayın anasından ve babasından aldığı genlerden dolayı sahip olduğu genotip kapasitesini ifade etmektedir. Performansı etkileyen çevresel faktörler arasında; cinsiyet, yaş, doğum ağırlığı, mesafe, handikap ağırlığı, pist tipi ve parkur yapısı, ana yaşı, konulan ikramiye, koşan at sayısı, atın pistteki koştuğu yer, binici deneyimi gibi faktörler yer almaktadır. Bu derlemenin amacı, atların yarış ve yarışma performanslarını etkileyen genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi sunmaktır.Item Genetik ve postmortem mekanizmaların sığır eti renk özellikleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2018-03-16) Ardıçlı, Sena; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu makale genetik ve çevresel faktörlerin sığır eti renk özelliklerine etkileri hakkındaki güncel bilgilerin bir derlemesidir. Sığır eti üretim işletmelerinde, renk özellikleri bakımından tercih edilen et ürünlerinin üretilebilmesi için çevresel ve genetik faktörlerden oluşan mekanizmaların anlaşılabilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda genotipik ve çevresel etkiler arasındaki interaksiyonların bu özelliği nasıl etkilediği hakkında genel bir bakış açısı sunulmuştur. Et rengi, tüketicilerin seçimini ve dolayısıyla ürünlerin ekonomik değerlerini belirlemektedir. Et renginin belirlenmesinde kullanılan güncel yöntemler, postmortem süreç ile çevresel ve LEP, CAPN, CAST, AKR1B1, GHR, MYOD, DNAH2, USP43, ANK1 aday genlerinden oluşan faktörlerin et rengi üzerine etkileri sunulmuştur. Bununla birlikte sığır yetiştiriciliğinde çevresel ve genetik faktörler arasındaki interaksiyonlara ait spesifik örnekler özetlenmiştir. Sonuç olarak, optimum et renginin elde edilebilmesi sadece kesim öncesi ve sonrası sürece ait nitelikler değil aynı zamanda moleküler mekanizmalara da bağlıdır.