1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17745
Browse
Browsing by Subject "Broiler"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Broylerlerde mısır ve soyaya dayalı rasyonlara enzim katılmasının hematolojik değerler üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Cengiz, Fahrünisa; Galip, Nurten; Yavuz, H. Melih; Veteriner Fakültesi; Fizyoloji Ana Bilim DalıBroyler rasyonlarına enzim katkısının hematolojik değerler üzerine etkisini incelemek üzere yapılan bu çalışmada 360 adet Cobb broyler erkek civciv kullanıldı. Civcivler kontrol, deneme I, deneme ll olmak üzere 3 gruba ayrıldılar ve gruplarım başlangıç ve büyütme yemleri aşağıdaki gibi hazırlandı. Kontrol: Mısır-soya ağırlıklı temel diyet, Deneme 1: Temel diyet + enzim (lrvizaym ısoo) Deneme ll: Temel diyetten % 2,5 daha az metabolize olabilir enerji ve ham protein içeren diyet + enzim (lrvizaym 1500 ) . Kontrol, deneme I ve ll gruplarının canlı ağırlık artışları sırasıyla 1640, 1700 ve 1606 g olarak bulundu. Deneme I grubunun Deneme ll grubundan önemli derecede (P < 0.05) daha fazla canlı ağırlık artışına sahip olduğu görüldü. Deneme sonunda alınan kan örnekleri hematokrit değer, alyuvar sayısı, akyuvar formülü, plasma Na, K ve Ca değerleri yönünden incelendi. Hematokrit değer yönünden gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi. Alyuvar sayısı ise kontrol grubunda 2.615, deneme I grubunda 2.959, deneme ll grubunda 2.981 x 10 /mm3 olarak bulundu. Kontrol grubu ile deneme grupları arasındaki farkın istatistiksel açıdan önemli olduğu görüldü (P < 0.05 ). Plasma Na, K ve Ca değerleri sırasıyla kontrol grubunda 149. 3, 7. 6 mmol/1; 5.5 mEq/1; I. grupta 145.1, 6.5 mmol!l, 5. 7 mEq/l; ll. grupta 149. 7, 6.8 mmol/1, 5.1 mEq/l olarak bulundu. Yapılan akyuvar formülünde gruplar arasında belirgin bir farklılık gözlenmedi. Bu veriler, mısır+soya ağırlıklı rasyonlara enzim ilavesinin hematolojik değerler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermektedir.Item Yemin fiziksel şeklinin broylerlerde performansa etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Yel, Yusuf; Yavuz, Melih; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıBu çalışma yemin fiziksel şeklinin broyler besi performansı ile bazı kan parametreleri ve karkas özelliklerini araştırmak üzere yapılmıştır. Kırk iki gün sürdürülen araştırmada her biri 40'ar civcivden oluşan 12 grup kullanılmış ve bunlar da 4'er tekrar grubundan oluşan 3 ana gruba ayrılmışlardır. A, B ve C şeklinde isimlendirilen ana gruplar "civciv + piliç" dönemlerinde sırasıyla "toz + toz", "toz +pelet" ve "granül + pelet" olmak üzere farklı fiziksel özellikteki yemler ile beslenmişlerdir. A, B ve C gruplarında sırasıyla deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları 1865, 1980 ve 1985 g yemden yararlanma oranları 2.01, 1. 78 ve 1.81 olarak saptanmıştır. Kaslı mide ağırlıkları A grubunda B ve C gruplarına göre, abdominal yağ ağırlıkları ise C grubunda A ve B gruplarına göre önemli derecede daha fazla bulunmuştur (P < 0.05). Bazı kan parametreleri bakımından da gruplar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Grupların karlılık durumları ise çoktan aza göre C, B ve A şeklinde olmuştur.Item Yemleme programlarının broiler performansı üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Petek, Metin; Oğan, Mustafa; Başpınar, Hasan; Balcı, Faruk; Veteriner Fakültesi; Zootekni Ana Bilim DalıBu çalışma broiler piliçlerde başlangıç yeminden büyütme yemine, büyütme yeminden bitirme yemine geçiş zamanlarının besi performansı üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Denemede bir günlük 2000 broiler civciv (Avion Form) her bir grupta 250 civciv olacak şekilde 8 gruba rastgele yerleştirilmiştir. Civcivlere deneme süresince sürekli aydınlatma sağlanmıştır. Denemede % 23.23 protein ve 3061 kcal/kg ME’li başlangıç, %19.80 protein ve 311 7 kcal/kg ME'li büyütme ve % 19. 00 protein ve 31./6 kcal/kg ME içeren bitirme yemi kullanılmıştır. Denemede kullanılan başlangıç, büyütme ve bitirme yemleri sırasıyla l. gruba; 1-7, 8-35 ve 36-42 günler, 2. gruba; 1-14, 15-35 ve 36-42 günler, 3. gruba; 1-21, 22-35 ve 36-42 günler, 4. gruba; 1-7, 8-28 ve 29-42 günler, 5. gruba; 1-7, 8-14 ve 15-42 günler, 6. gruba; ! -7, 8-21 ve 22-42 günlerde verilmiştir. 7. ve 8. gruplarda başlangıç ve büyütme yemleri sırasıyla 1-14 ve 15-42, 1-21 ve 22-42 günlerde verilmiştir. Birinci hafta başlangıç yemi ile beslenen tüm gruplarda canlı ağırlıklar arasındaki farklar önemli bulunmamıştır. Ancak sonraki haftalarda canlı ağırlık yönünden gruplar arası farklar önemli bulunmuştur (P < 0.05- P < O. O 1). İkinci haftadan itibaren en yüksek canlı ağırlık 2. grupta tespit edilmiştir. 42 günlük kesim yaşında yemden yararlanma değerleri 1.88 ile 2.10 arasında bulunmuştur. En iyi yemden yararlanma 2. grupta saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları na göre broiler performansının, başlangıç yeminden büyütme yemine geçiş zamanından önemli ölçüde etkilediği ve büyütme yeminden bitirme yemine geçiş zamanının etkisinin önemli olmadığı belirlenmiştir. Broylerlerde başlangıç, büyütme ve bitirme yemleri için en uygun yemierde zamanının sırasıyla 1-14, 15-35 ve 36-42 günler olduğu sonucuna varılmıştır.