1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17745
Browse
Browsing by Subject "Besi performansı"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Besi başı mevsiminin Polonya holştayn erkek danaların besi performansına etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Oğan, Mustafa; Başpınar, Hasan; Balcı, Faruk; Veteriner Fakültesi; Zootekni Ana Bilim DalıBu araştırma. farklı mevsimlerde besiye başlamanın Polonya Hoştayn erkek danaların besi performansına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. 20 baş erkek dana, 10'ar başlık iki mevsim grubuna ayrılmıştır. Hayvanlar besiye, araştırmanın birinci grubunda Aralık ayı başında, ikinci grubunda ise Haziran ayı başında alınmıştır. Besi süresi her iki grupta da 180 gün sürmüştür. Besi süresince ortalama günlük canlı ağırlık kazancı ve 1 kg canlı ağırlık kazancı için tüketilen yem kuru madde miktarı sırasıyla, kış mevsim grubunda l.I70 kg ve 8.24 kg, yaz mevsim grubunda ise I.l 67 kg ve 9.I3 kg bulunmuştur. Besi özellikleri bakımından iki mevsim grubu arasındaki farklılıklar, 90-180 gün besi dönemindeki 1 kg canlı ağırlık kazancı için tüketilen kesif yem miktarı hariç istatistiki önemde bulunmamıştır. Araştırma tümüyle değerlendirildiğinde, Güney Marmara Bölgesi'nde yılın tüm mevsimlerinin besi başı mevsimi olarak geçilebileceğini ortaya koymuşturItem Fattening performance and carcass characteristics of German red pied bulls(Uludağ Üniversitesi, 1997) Başpınar, Hasan; Oğan, Mustafa; Batmaz, E. Seval; Balcı, Faruk; Petek, Metin; Veteriner Fakültesi; Hayvancılık Ana Bilim Dalılt was target that the weight of final of German Red Pied bulls imported from Germany should be 550 kg in the first group . 600 kg in the second group and 650 kg in the third group in the semi-open barn with a small yard (loose housing) conditions. During the research it wasn't seen any negative sign besides foot disease in one bull. In the different fina/ weights of the first . Second and third groups, it was found that during the fattening the average daily live weight gain were 1.42 ,1.30 and 1.33 kg, thefeed efficiency were 7.85 ,8.55 and 8.59 kg/kg gain and cold dressing percentage was 54.86%, 56. 17% and 55.56%, respectively. The slaughtering and carcass characteristics increased while the fina i weights did. lt was concluded that the optimum weight at final would be 600650 kg. When the research has been completely considered, it has been seen that German Red Pied breed can be successfully used as beef ca tt/e in Turkey.