2011 Cilt 30 Sayı 2
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing 2011 Cilt 30 Sayı 2 by Subject "Bakteriyofaj"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Open Access Gıdalarda patojen kontrolünde bakteriyofaj kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 2012-09-30) Temelli, Seran; Çetin, Ece; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.Bakteriyofajlar, yalnız bakteri hücrelerini enfekte eden ve parçalayan viruslardır. Günümüzde bakteriyofajların potansiyel uygulamaları arasında, antibiyotiklere alternatif olarak hayvan sağlığında terapotik amaçlı kullanımları ile gıda zinciri boyunca patojen bakterilerin tespitinde ve gıda biyopreservasyonunda kullanımları yer almaktadır. Son yıllarda ise gıda katkı maddesi olarak kullanımlarının onaylanması, yenilebilir viruslar hakkında yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. Bu makalede, gıda kaynaklı patojenlerden Escherichia coli O157:H7, Salmonella, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Enterobacter sakazakii’nin kontrolünde bakteriyofajların kullanım olanakları ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verilmiştir.