1985 Cilt 4 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15378
Browse
Browsing by Subject "Azot"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Kalsiyum karbonat, azot ve fosfor uygulamalarının etkileri ile ilişkili olarak mercimeğin ürün miktarı ve besin maddeleri kapsamı üzerinde bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1985) Przemeck, Eberhard; Özgümüş, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Toprak Bölümü.Kalsiyum karbonat içermeyen ve pH'ı 5.8 olan toprakta iki mercimek çeşidi kullanılarak sera denemesi kurulmuştur. Saksılar iki gruba ayrılarak bir gruba hiç CaCO3 verilmemiş, diğer gruba ise her saksı için 450 g CaCO3 katılmıştır. ToprakIara azotlu gübreleme aşağıdaki şekilde uygulanmıştır: N1: 0.35 g N/saksı, N1 + B: 0.35 g N/saksı +Rhizobium bakterisi ile aşılama, N2 : 1.5 g N/saksı, topraklara fosfor ise 0, 0.2, 0.4 ve 0.8 g P/saksı düzeylerinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçları her iki mercimek çeşidinin de düşük pH değerlerine çok duyarlı olduğunu ve tatmin edici bir ürün alabilmek için CaCO3 verilmesinin gerektiğini göstermiştir. Toprakları Rhizobium bakterisi ile aşılama tohum ürününü önemli derecede artırmıştır. Bakteri ile aşılamanın tohumların azot kapsamı üzerine etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Fosfor uygulamaları da tohum ürününü önemli derecede artırmıştır. Araştırmada ayrıca CaCO3 , N ve P uygulamalarının tohum ve sapların besin maddeleri kapsamları üzerine etkileri de araştırılmıştır.