1999 Cilt 15 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15012
Browse
Browsing by Department "Bahçe Bitkileri Bölümü"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bazı şeftali çeşitlerinde meyve seyreltme derecesinin verimlilik ve meyve kalitesi üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1999) Ertürk, Ümran; Soylu, Arif; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkileri BölümüBu araştırma 1994-1996 yılları arasında, Bursa yöresinin bazı önemli şeftali çeşitlerinde farklı derecelerdeki seyreltme uygulamalarının verim ve meyvelerin kalite özelliklerine etkilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, meyve ağırlığı seyreltmeye bağlı olarak değişmiştir. Dixired, Redhaven ve J.H.Hale çeşitlerinde ürün yükü arttıkça meyve ağırlığı kısmi bir azalma eğilimi göstermiş sürgünde 4 ve 5 meyve bırakılan uygulamalar, diğer uygulamalara göre daha düşük değerler vermiştir. Daha büyük meyve veren seyreltme uygulamalarındaki Et/Çekirdek oranı genellikle daha yüksek bulunmuştur. Seyreltme derecesine bağlı olarak meyvelerin sertlik, SEKM, pH, asit, toplam ve invert şeker değerlerinde belirgin ve kararlı bir değişim saptanmamıştır. Ağaç başına ve gövde kesit alanını düşen verim bağlamından en yüksek değerleri sürgün başına daha fazla meyve bırakılan uygulamalar genellikle de 4 ve 5 meyveli uygulamalar vermiştir. Sürgün boylan uygulamalara göre belirgin bir değişim göstermemişdir. Birim uzunluğa düşen sürgün sayısı, ürün artışına paralel olarak kısmen veya önemli derecede azalmıştır.Item Brokkolinin kontrollü atmosferde (KA) depolanma potansiyeli(Uludağ Üniversitesi, 1999) Özer, M. Hakan; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkileri BölümüÇalışmada Pirate çeşidi brokkolilerin kontrollü atmosferde (KA) depolanma potansiyeli araştırılmıştır. Plastik kaplar içerisindeki brokkoliler, 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 nispi nem (n.n.) ortamındaki soğuk hücrelerde, farklı KA koşullarında [(%CO2: %O2) 0:21-kontrol, 5:2.5, 5:5, 5:7.5, 5:10] 84 gün süreyle muhafazaya alınmıştır. Brokkoliler, raf ömrünü belirlemek amacıyla, muhafazaya ilaveten 7 günde oda koşullarında bekletilmiştir. Muhafaza süresince ve raf ömrü sonunda alman örneklerde bazı fiziksel ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Çalışma sonucunda, tüm KA uygulamaları kontrole göre daha başarılı sonuçlar vermiştir. KA uygulamaları arasında ise 5:2.5 ve 5:5 KA bileşimleri daha iyi olarak belirlenmiştir.Item Gibberellik asit ve katlama uygulamalarının kivi fidelerinde çıkış ve büyüme üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1999) Sivritepe, Nuray; Ziraat Fakültesi; Bahçe Bitkileri BölümüAraştırmada Bruno kivi çeşidine ait tohumlar kullanılmıştır. Tohumlarda dinlenmeyi ortadan kaldırmak ve çimlenmeyi teşvik etmek amacıyla GA3, katlama ve katlama + GA3 uygulamalarından yararlanılmıştır. GA3 uygulamaları tohumların 24 saat süreyle 1500, 2000 ve 2500 ppm dozlarında bekletilmesiyle gerçekleştirilmiştir. Katlama uygulamalarında ise tohumlar nemli kum içerisinde O, 2, 4 ve 6 hafta süreyle 4°C 'de bekletilmişl erdir. Bir grup tohum ise bu katlama sürelerine ilave olarak 24 saat süre ile O, 10, 50 ve 100 ppm GA3 'te bekletilmiştir. Bu uygulamalardan sonra tohumlar içlerinde kum + torf (1: 1 v/v) bulunan plastik çimlendirme tepsilerine ekilerek, 2l±l °C'ye ayarlanmış iklim dolabında 45 gün süre ile çimlenmeye bırakılmıştır. Toplam fide çıkışı ve fide büyümesine olan etkileri bakımından en iyi sonuçlar; 6 hafta katlama, 4 hafta katlama + 50 ppm GA3 uygulaması ve 2000 ppm GA3 uygulamasından elde edilmiştir.