1993 Cilt 12 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17566
Browse
Browsing by Department "Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 5 of 5
- Results Per Page
- Sort Options
Item 18 aylık erkek besi danasında clavicula olgusu(Uludağ Üniversitesi, 1993) Yıldız, Bahri; Bahadır, Ali; Tayyar, Mustafa; Veteriner Fakültesi; Anatomi Bilim DalıFakültemiz et ünitesinde bir besi danasının işlenmesi sırasında scapual ya bağlı olarak sağlı sollu birer rudimenter clavicula ya rastlanmıştır. Söz konusu kemiklerden soldaki işleme sırasında tahrip olduğundan sağdakinin özellikleri tarif edildiği gibidir. 11,4 cm uzunluğunda, belirgin bir başçık, bundan devam eden bir gövde ve bir serbest uçtan oluşan kemiktir.Item Liver lead levels of slaughtered cattle in Bursa(Uludağ Üniversitesi, 1993) Sayal, Ahmet; Aydın, Ahmet; Tayar, Mustafa; Mert, Nihat; Çetin, Meltem; Şen, Cem; Veteriner Fakültesi; Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim DalıBursa is a city of over two million with enormous environmental pollution problems. Lead, has an important role in environmental pollution, reaches to man with animal originated foods in ecosystems. In the presented research, cattle liver samples were obtained from the animals which had highway feeding. Five liver samples from Çalı, fıve from Akçalar and ten samples from Bursa Meat and Fish Foundation (EBK) slaughterhouses were provided All of the samples were ashed by nitric acid perchloric acid (4:2 v/v) and lead levels were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer with graphite furnace. The estimated liver lead levels in Çalı, Akçalar and E.B.K samples were 0.397 mg/kg, 0.270 mg/kg and 0.248 mg/kg, respectively. Comparing to these values with other published data, it was observed that all samples had high lead levels. As conclusion, Bursa and surrounding are getting more polluted. These results were prompted us to carry out further investigation.Item Tavuk etinin besin değeri ve diğer et ve et yerine geçen maddelerle karşılaştırılması(Uludağ Üniversitesi, 1993) Soyutemiz, G. Ece; Veteriner Fakültesi; Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim DalıTavuk kümes hayvanları içinde her bölge koşulunda yetişebilen, canlı ağırlık artış hızı yüksek, generasyon süresi kısa ve birim et verimi çok ekonomik olan bir hayvandır. Özellikle hayvansal kökenli protein açlığının söz konusu olduğu ülkemizde tavuk etleri protein noksanlığını kapatmada çok etkili olabilir.Item Türk sucuğu üretiminde starter kültür kullanımı(Uludağ Üniversitesi, 1993) Tayyar, Mustafa; Veteriner Fakültesi; Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim DalıFermente et ürünleri, mikroorganizmaların gelişmeleri ve metabolik faaliyetleri sonucunda elde edilmektedir. Üretimlerinde mikroorganizmaların karıştığı bir olgunlaşma basamağına gerek duyarlar. Bu mikroorganizmaların metabolik aktiviteleri ürünün özelliklerini belirleyen arzu edilen değişikliklere neden olur. Bu nedenle fermente et ürünlerinin üretimi için mikroorganizmaların varlığı zorunludur. Son ürünün kalitesi fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmaların tipine, ham madde seçimine ve üretim sırasındaki koşullara bağlı olarak büyük değişim göstermektedir. Bu derleme fermente et ürünlerinin tipik örneği olan sucuğun üretim teknolojisinde starter kültürlerin rolü ana hatlarıyla incelenmiştir.Item Yoğurdun insan beslenmesindeki faydalı etkisi ve yoğurt tüketiminin günlük miktarları(Uludağ Üniversitesi, 1993) Soyutemiz, G. Ece; Veteriner Fakültesi; Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim DalıYoğurt mükemmel bir gıdadır. Onu ilginç bir gıda yapan ilgili bakterilerin karşılıklı simbiyotik ilişki yeteneği veya metabolik ürünlerin terapatik etkisi ile ilgili olabilir. İnsan beslenmesinde yoğurdun değeri, sadece besleyici değeri Üzerine değil aynı zamanda intestinal mikroflora faydalı etkisi üzerine kurulmuştur. 20. yüzyılın başlarında Metchnikoff ( 1845-1916) uzun yaşama teorisinde yoğurdun laktik asit ve içerdiği diğer ürünler aracılığı ile kalın barsaklarda anaerob spor yapan bakterilerin gelişmesini önlediğini iddia etmiştir. Balkan dağ kabileleri, Kafkasya ve Türkiye' deki uzun ömürlü insanların yoğurtla beslendikleri örnek olarak verilmiştir (The Road to Health).