Fen Bilimleri Enstitüsü / Institute of Science
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11452/16
Browse
Browsing by Department "Bahçe Bilimleri Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Eşme ayvasında (Cydonia vulgaris cv. Eşme) depolama süresince meydana gelen meyve eti kahverengileşmesinin nedenleri üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1993-10-01) Memiçoğlu, Muhammet; Türk, Rahmi; Fen Bilimleri Enstitüsü; Bahçe Bilimleri Ana Bilim DalıBu araştırmada, Eşme ayva çeşidi (Cydonia vulgaris cv. Eşme) meyvelerinde depolama süresince meydana gelen ve fizyolojik bir zararlanma olan meyve eti kahverengileşmesine farklı ekolojik koşulların ve derim zamanının etkileri depolama süresiyle ilişkili olarak incelenmiştir. Bu amaçla, farklı yükseklikte ve farklı yörede belirlenen bahçelerden meyveler sağlanmıştır. 1. Ekoloji alçak rakımlı, 2. ekoloji yüksek rakımlı bahçeleri ifade etmektedir. Ayvalar 1. ve 2. ekoloji olarak belirlenen bahçelerden, üç farklı zamanda (erken, orta dönem ve geç derim) derilerek, ortam sıcaklığı 0±0.5 °C ve hava nisbi nemi % 85±5 olan soğuk hava biriminde 6 ay süreyle muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza süresince; pH değeri, solunum hızı ve ağırlık kaybının arttığı; titre edilebilir asitlik, askorbik asit, PE aktivitesi ve meyve eti sertliğinin azaldığı; SÇKM'nin önce arttığı daha sonra ise azalmaya başladığı belirlenmiştir. Meyve eti kahverengileşme oranı ise, geç derilen meyvelerde % 85, orta dönemde derilenlerde % 37.5 olmuştur. Bununla birlikte, erken derim meyvelerinde kahverengileşme olmamıştır. Tüm meyve gruplarının genel ortalaması olarak; muhafaza süresinin sonunda yüksek rakımlı bahçenin meyveleri % 43.3 ve alçak rakımlı bahçenin meyveleri % 38.3 oranında kahverengileşme göstermiştir. Muhafazanın başlangıcında; en iyi yeme kalitesini geç derim meyveleri verirken, depolamanın sonunda en iyi yeme kalitesi erken derilen meyvelerde belirlenmiştir. Sonuçta; farklı ekolojik koşulların ve derim zamanının, Eşme ayvasında meyve eti kahverengileşmesine ve yeme kalitesine etkide bulunduğu belirlenmiştir. Derim zamanının gecikmesi, kahverengileşme oranını artırmış, ancak muhafazanın başlangıcında yeme kalitesini yükseltmiştir. Erken derim ise, başlangıç aşamasında yeme kalitesini düşürmüş ve sonrasında gözlenen yükseliş uzun süreli olmuştur. Ekolojik koşul olarak, yüksek rakımlı bahçede yetişen ayvalarda kahverengileşme oranı artarken; yeme kalitesi alçak rakımlı bahçeye göre daha az düzeyde belirlenmiştir.