1997 Cilt 13 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15010
Browse
Browsing by Department "Zootekni Bölümü"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Etlik ana damızlık yumurtalarında depolama süresi ve pozisyonlarının kuluçka özelliklerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Yıldırım, Zekeriya; İpek, Aydın; Şahan, Ümran; Ziraat Fakültesi; Zootekni BölümüBu araştırma etlik ana damızlık yumurtaların depolanmasında farklı depolama süresi ve pozisyonlarının kuluçka özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 9600 adet damızlık yumurta kullanılmış ve bu yumurtalara 4 farklı depoda bekletme süresi (1 0, 13, 16, 19 gün) ve yumurta pozisyonu uygulanmıştır (Yumurtaların sivri ucu yukarıda ilave olarak 8 saatte bir 45° çevirme, sivri uç aşağıda ilave olarak 8 saatte bir 45° çevirme). Ancak ilk 7 günlük depoda bekletme süresi içinde yumurtalara bu işlemler uygulanmamıştır. Depolama süresi ve yumurta pozisyonlarının embriyonik ölümlere etkisi önemli bulunmuştur (P<0.01). Çıkış gücü ve Kuluçka randımanı üzerine ise depolama süresi ve yumurta pozisyonlarının etkisinin önemli olduğu (P<0.01) ve depolama süresinin 10 günü geçmesi halinde sivri uç yukarıda ve 45° çevrilme işlemi uygulanmasıyla daha iyi sonuç elde edilebildiği saptanmıştır.Item İpekböceği (bombyx mori) ovaryumundan alman yumurtalarda çeşitli yöntemlerle partenogenetik gelişmenin uyarılması(Uludağ Üniversitesi, 1997) Şahan, Ümran; Kesici, Tahsin; Duru, Serdar; Ziraat Fakültesi; Zootekni BölümüBu çalışma ipek böceğinde döllenmemiş (ovaryum özellikli) yumurtalarda partenogenetik gelişmenin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada M, N saf ve M x N, S x Shunrei hibrit hatlarından elde edilen döllenmemiş yumurtalar kullanılmıştır. Bu yumurtalar sıcak su muamelesiyle(46 C, 18 dak.) uyarılmış olup araştırmada üç farklı yöntem denenmiştir. Elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir. 1) Döllenmemiş yumurtalar muameleden önce 12 saat süre ile 25 CC sıcaklıkta ve muameleden sonra 3 gün 20 CC de tutuldukları zaman % 81 oranında partenogenetik yumurta ortaya çıkmıştır. 2) 46 C lik sıcak su ile muamele edilen· yumurtalar 20 CC de 4 gün tutulduktan sonra HCl (1.075 özgül ağırlık, 46 C, 5 dk.) ile muamele edildikleri zaman % 72 oranında partenogenetik yumurta elde edilmiştir. 3) Yumurtalar 5 CC de 5 gün tutulduktan sonra 30 ° C 4 saat bekletilmişler ve sıcak suyla muamele edildiklerinde % 80 oranında partenogenetik yumurta gelişimi sağlanmıştır. 4) Yöntemlerde elde edilen partenogenetik yumurta yüzdesi hallere göre farklılık göstermiş ve bu oranın hibritlerde daha yüksek olduğu saptanmıştır.Item Kuzularda yoğun yem formunun besi performansına etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Akgündüz, Vedat; Filya, İsmail; Ak, İbrahim; Bölüktepe, Selçuk; Ziraat Fakültesi; Zootekni BölümüBu araştırma, entansif besi uygulanan Merinos erkek kuzularda yem formunun besi performansına, rumen ve kan pH düzeyine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Kuzular % 15.5 ham protein, 2720 Kcal/kg ÇE içeren dane, toz, granül ve pelet formdaki yoğun yem karmalarıyla ad libitum yemlenmişlerdir. Sindirim bozukluklarının önlenmesi için kuzulara 100 g/baş düzeyinde yonca kuru otu verilmiştir. Araştırma. her grupta 12 baş sütten kesilmiş Merinos erkek kuzu bulunan 4 gurupla yürütülmüş ve besi 56 gün sürmüştür. Araştırmada, kuzuların besi sonu ağırlığı, günlük ortalama canlı ağırlık artışı, günlük ortalama yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı gruplarda sırasıyla; 39.0 ± 1.05, 39.0 ± 1.06, 39.0 ± 1.10 ve 38.4 ± 0.95 kg; 346 ± ll. 7, 350 ± 11.8, 349 ± 12.5 ve 334 ± 12.4 g; 1385 ± 35.6, 1362 ± 37.5, 1324 ± 56.3 ve 1360 ± 34.8 g; 4.1 ± 0.15, 3.9 ± 0.07, 3.8 ± 0.12 ve 4.1 ± 0.12 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, entansif besi uygulanan kuzularda yem formunun kuzuların besi performansı ve kan pH düzeyine önemli bir etkisinin bulunmadığı, ancak toz, granül (P<0.05) ve pelet (P<0.01) yem formlarının rumen pH'sını önemli düzeyde düşürdüğü belirlenmiştir.