Eğitim Bilimleri Enstitüsü / Institute of Education Sciences
Permanent URI for this communityhttps://hdl.handle.net/11452/18
Browse
Browsing by Department "Biyoloji Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Dasya rigidula türünün antioksidan potansiyeli(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2024-09-16) Belik, Esra; Yıldız, Gamze; Fen Bilimleri Enstitüsü; Biyoloji Ana Bilim Dalı; 0009-0000-5548-8347Organizmada, oksijen reaksiyonlarında elektronu eşlenmemiş atom ve moleküller oluşmaktadır. Serbest radikal olarak adlandırılan yapılar dış orbitallerinde eksik elektron bulundururlar. Serbest radikaller kararsız yapıda bulunurlar. Kararlı yapıya geçmek için moleküllerle reaksiyona girerler. Serbest radikaller aynı zamanda oksidan olarak da adlandırılırlar. Oksidanlar, nükleik asit, lipid ve protein yapılarını hasara uğratarak yapılarına zarar verebilmektedirler. Temel bileşenlerde oluşan hasar ise kanser, bağışıklık sorunları ve tansiyon hastalıklarına sebebiyet verebilir. (Ngo ve diğerleri, 2010). Organizmada oksidanların etkisinden korunmak için gerekli olan antioksidan molekülleri bulunur. Kısaca antioksidan terimini, vücutta üretilen veya gıdalardan sağlanan, hücre hasarını önleyen bileşikler olarak tanımlayabiliriz. Antioksidanlar, doğal olarak vücutta üretilebilirler ya da dışarıdan ek olarak alınabilirler. Algler, günümüzde doğal antioksidan kaynağı olarak sentetiklere kıyasla daha fazla tercih edilebilmektedirler (Gey, 1990). Dasya rigidula (Kützing) Ardissone 1878, (Rhodophyta) Mudanya, Bursa denizin kıyı kesimlerinden kısımlarından toplanmıştır. Dasya rigidula türünün farklı çözücülerle (metanol, %25 metanol, kloroform ve dietil eter) antioksidan potansiyeli belirlenmiştir. Soxhlet kullanılarak ekstraksiyonları yapılmıştır. Evaporatör yardımı ile çözücüler uçurularak özüt eldesi yapılmıştır. Bu özütler kullanılarak türün 2,2-diphenyl-1- picrylhydrazyl (DPPH) radikal süpürücü aktivite, indirgeme gücü, toplam fenol ve toplam flavonoid içerikleri belirlenmiştir. Kloroform ile hazırlanan özütün en yüksek DPPH süpürücü aktivitesine sahip olduğunu görülmüştür. Kloroformla hazırlanmış özüt en yüksek indirgeme gücüne sahiptir. Kloroform ve dietil eterle hazırlanan özütler en yüksek fenolik içeriğe sahiptirler. Kloroform ve dietil eterle hazırlanmış özütlerde en yüksek flavonoid değerleri görülmüştür. Kloroform ve dietil eterle hazırlanmış özütler, metanol ve %25 metanol ile hazırlanmış özütlere oranla yüksek antioksidan etki gösterdikleri gözlemlenmiştir.