2020 Cilt 39 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/14470
Browse
Browsing by BUU Author "Batmaz, Hasan"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Buzağılarda farklı pasif transfer durumlarının sütten kesim öncesi ishal durumları ile vücut ağırlıkları arasındaki ilişki(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-05-11) Topal, Onur; Batmaz, Hasan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Karacabey Meslek Yüksekokulu.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/İç Hastalıkları Anabilim Dalı.; 0000-0002-1933-7354; 0000-0003-1991-8957Buzağılarda neonatal dönem çok önemli olduğundan yeni doğan buzağıların doğumdan sonra yeterli miktarda kolostrum almaları ve yakından takip edilerek bu dönemin iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada buzağıların farklı pasif transfer durumları ile ilk 15 gün ve 16-60 günlük dönemdeki ishal durumları ve sütten kesilme dönemine kadar olan vücut ağırlıkları arasındaki ilişkilerinin araştırılması amaçlan- mıştır. Çalışmada 82 adet Holştayn buzağı yer almıştır. Buzağılarda 24.saatteki serum immunoglobulin G seviyelerine göre pasif transfer yetmezliği (PTY) %29,26 oranında saptanmıştır. İlk 15 günlük dönemde buzağıların %64,63’ünde ishal görülmüştür. İshalli buzağıların %56,60’nı erkek ve %43, 40’nı dişi buzağılar oluşturmuştur. Neonatal dönemdeki ishallerin yaklaşık %75’i ilk 15 günde görülürken, bu dönemde de ishallerin %73,58’i 6-10 günlük dönemde gözlenmiştir. İlk 15 günde ishal olan buzağıların %32,08’i 16-60 günlük dönemde tekrar ishal olmuştur. On altı-altmış günlük dönemde immunoglobulin G seviyesi 20 g/L’den yüksek olan buzağılarda hastalık görülme oranı en düşük olmuştur. Her iki dönemde de ishal görülen buzağıların vücut ağırlıkları yalnız ilk 15 günlük dönemde ishal olan buzağılar ile karşılaştırıldığında 30., 45. ve 60. gündeki ağırlıkları daha düşük bulunmuştur (p<0,05). Sonuç olarak çok iyi pasif transfer durumuna sahip buzağıların ilk 15 gün içerisinde daha az ishale yakalandığı, bu durumun 16-60 günlük dönemdeki sağlık durumunu ve sütten kesim dönemi sonundaki vücut ağırlığını olumlu etkilediği saptanmıştır.