1994 Cilt 15 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/20150
Browse
Browsing by BUU Author "Çelikçapa, Feray Odman"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item İş çizelgelemesi - I -(Uludağ Üniversitesi, 1994) Çelikçapa, Feray Odman; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.Bugünkü rekabetçi piyasa ortamında üretim açısından etkin çizelgeleme politikası seçimi çok önemlidir. Basit bir üretim çevresinde bile pazarın talebine uyum sağlamak ve tesisi etkin bir biçimde bu talebe uygun olarak yönlendirmek sorun olmaktadır. Üretim yöneticileri ve yöneylem araştırmacıları 1950'Ii yıllardan beri bu konuda çalışma yapmaktadırlar. Klasik çizelgeleme teorisinin başarısı çoğu üretim çevrelerinde yetersiz kalmaktadır. Üretim çizelgeleme ve tesisi yükleme işlemi çok az işletmede birinci derecedeki hat yöneticileri tarafından gerçekleştirilmektedir. Çoğu sektörde bu görev vardiya liderleri, formenler gibi üretim elemanlarına verilmiştir. Bu kişilerin çoğunun ise klasik çizelgeleme teorisi hakkındaki bilgisi kısıtlıdır ve hatalı çizelgeleme politikalarının işletmenin genel performansı üzerindeki etkisi araştırılmamaktadır.Item İş çizelgelemesi - II -(Uludağ Üniversitesi, 1994) Çelikçapa, Feray Odman; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi.İş çizelgelemesinde her zaman işlerin gelişi, sırası ve süresi bilinmemektedir ve bu konularda belirsizlikler ortaya çıkmaktadır. Bu durumda işlerin gelişi, sırası ve süresi hakkında tahminler yapılmakta ve bunlar stokastik değerlere sahip olmaktadır. Çizelgeleme süreci de daha karmaşıklaşmaktadır. Ayrıca elde edilen çizelgelerin optimalliğinin araştırılması gerekmektedir. Programcının belirlediği heuristik hareket kurallarına göre oluşturulan çizelge diğer bir kural için geçerli olmamaktadır. Çizelge kümelerinin içinden seçilen çizelgenin amaca uygun olup olmadığı ve hangi ürünlerin üretilmesinin uygun olduğu araştırılmalıdır. Son yıllarda araştırma konusu olan dinamik çizelgeleme ise çizelgelemeye esneklik sağlamaktadır.