2018 Cilt 37 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/14439
Browse
Browsing by BUU Author "Ardıçlı, Sena"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Analysis of IGf1 C472t and TG C422t polymorphisms in Turkish grey steppe and holstein crossbred bulls(Uludağ Üniversitesi, 2018-03-01) Ardıçlı, SenaThe aim of the study was to determine genotypic distribution of bovine insulin-like growth factor 1 and thyroglobulin genes in Turkish Grey Steppe (Boz) and Holstein crossbred bulls. In the study, unrelated 30 Turkish Grey and 26 Holstein crossbred cattle were used. Genomic DNA was isolated from whole blood using standart phenol-chloroform extraction method. The polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism technique was used for genotyping of C472T and C422T polymorphisms in insulin-like growth factor 1 and thyroglobulin genes, respectively. Hardy-Weinberg equilibrium was calculated by using PopGene software program. In addition the population indexes including heterozygosity, number of effective alleles and polymorphism information content were determined on the basis of allelic distribution. For insulin-like growth factor 1 gene, A allele frequency was higher and BB genotype was not present in both breed groups. For thyroglobulin gene, TT genotype was not present and moreover C allele was almost fixed in both Turkish Grey and Holstein crossbred bulls. In addition, extremely low minor allele frequencies in resulted in low genetic variabilities of population indexes. The present results may be useful for future studies conducted on bovine genome with respect to insulin-like growth factor 1 and thyroglobulin genes.Item Genetik ve postmortem mekanizmaların sığır eti renk özellikleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2018-03-16) Ardıçlı, Sena; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu makale genetik ve çevresel faktörlerin sığır eti renk özelliklerine etkileri hakkındaki güncel bilgilerin bir derlemesidir. Sığır eti üretim işletmelerinde, renk özellikleri bakımından tercih edilen et ürünlerinin üretilebilmesi için çevresel ve genetik faktörlerden oluşan mekanizmaların anlaşılabilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda genotipik ve çevresel etkiler arasındaki interaksiyonların bu özelliği nasıl etkilediği hakkında genel bir bakış açısı sunulmuştur. Et rengi, tüketicilerin seçimini ve dolayısıyla ürünlerin ekonomik değerlerini belirlemektedir. Et renginin belirlenmesinde kullanılan güncel yöntemler, postmortem süreç ile çevresel ve LEP, CAPN, CAST, AKR1B1, GHR, MYOD, DNAH2, USP43, ANK1 aday genlerinden oluşan faktörlerin et rengi üzerine etkileri sunulmuştur. Bununla birlikte sığır yetiştiriciliğinde çevresel ve genetik faktörler arasındaki interaksiyonlara ait spesifik örnekler özetlenmiştir. Sonuç olarak, optimum et renginin elde edilebilmesi sadece kesim öncesi ve sonrası sürece ait nitelikler değil aynı zamanda moleküler mekanizmalara da bağlıdır.