1993 Cilt 12 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17567
Browse
Browsing by BUU Author "Şen, M.K. Cem"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Mihalıç peynirlerinde bazı kimyasal niteliklerin staphylococcus aureus ve koliform bakteri bulunuşu üzerine etkileri(Uludağ Üniversitesi, 1993) Tayar, Mustafa; Şen, M.K. Cem; Eyigör, Ayşegül; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Bu araştırma, Bursa ve yöresinde olgunlaştırılmış olarak tüketime sunulan Mihalıç peynirlerinin kalitesini ve halk sağlığı yönünden önemini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma materyali olarak, Bursa yöresinden toplanan 50 adet mihalıç peyniri örneği kullanıldı. Bu numuneler mikrobiyolojik (Aerob genel canlı, koliform bakteri, Staphylococcus aureus) ve kimyasal (rutubet, asidite, tuz, pH) açılardan değerlendirmeye alındı. Mikrobiyolojik yönden ortalama aerob genel canlı bakteri 6.6x101 kob/gr., Staphylococcus aureus 5.9x103 kob/gr. ve koliform bakteri 7.9x10 3 kob/gr. olarak saptandı. Kimyasal analizler sonucunda numunelerin ortalama kurumadde oranı % 62.14, tuz miktarı % 8.59, asidite 1.406 % LA ve pH değeri ise 5.3 olarak belirlendi. Sonuç olarak; olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulan peynirlerde halk sağlığı yönünden önemi olan mikroorganizmalardan koliform bakterilere numunelerin % 78'inde, Staphylococcus aureus'a ise % 24'ünde rastlanmıştır.Item Sığır karkaslarının derecelendirilmesi ve et veriminin saptanması üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1993) Albay, Ramazan; Tayar, Mustafa; Şen, M.K. Cem; Yıldız, Bahri; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.Hızla artan dünya nüfusuna karşılık, hayvansal protein üretiminde kullanılan kaynaklar giderek azalmaktadır. Bu nedenle, sığır eti üreticilerinin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorun ucuz ve kaliteli sığır eli üretimidir. Ülkemizde son yıllarda kaliteli ve az yağlı ete olan talep artmıştır. Gerek Amerika ve gerekse Avrupa Topluluğu ülkelerinde sığır karkaslarından elde edilen etin kaliteye göre sınıflandırılmasında kullanılan metodlar, Türkiye'nin taleplerini karşılayacak nitelikte değildir. Araştırmada U.Ü. Veteriner Fakültesi besi ünitesinde besiye alınan 125 adet Karacabey esmeri besi danasına ait veriler değerlendirildi. Besi danalarında sıcak karkasın 307.35 kg, kemik ağırlığının 56.20 kg, parça etlerden kıyma, kuşbaşı, rosto ve pirzolanın ise sırasıyla % 42.94, 16.96, 3.04 ve 3.10 olduğu belirlendi.