1997 Cilt 16 Sayı 1-2-3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17745
Browse
Browsing by BUU Author "Aydın, Cenk"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Farklı konsantre yemlerle beslemenin merinos kuzularda bazı kan değerleri ve canlı ağırlık artışı üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1997) Galip, Nurten; Yaman, Kemalettin; Cengiz, Fahrünisa; Ak, İbrahim; Aydın, Cenk; Ziraat Fakültesi; Zootekni BölümüBu araştırmada beş gruba ayrılan 60 Merinos erkek kuzu materyal olarak kullanıldı. İlk dört grup sırasıyla tane, toz, pelet ve granül halde konsantre yem karmaları ile beslendi. İlave olarak kuzulara 100 gl gün/baş olmak üzere kuru yonca verildi. Son grup ise sadece tane konsantre yem ile beslendi. Araştırmanın 28. ve 56. gününde her bir gruptan rastgele seçilen 7 kuzudan alınan kan örneklerinde alyuvar çökme hızı (ESR), hematokrit değer (PCV), hemoglobin miktarı (Hb), alyuvar sayısı (RBC), akyuvar sayısı (WBC) ve akyuvar formülü belirlendi. Çalışmanın 28. gününde 3. ve 4. grubun PCV değerleri (% 34.14 ve 34.42), 1. grubun değerlerinden(% 30. 71), 2. grubun WBC değeri (6.91 x J03/mm3) 3. grubunkinden (4.35 x 103/mm3) , 1. ve 3. grubun monosit sayısı (% 5.57 ve 5.85)" da 5. gruptan (% 2.85) istatistik düzeyde yüksek bulunmuştur (P < 0.05).Çalışmanın 56. gününde, 1. ve 4. grubun Hb değerleri (10.00 ve 10.25 g/ 100 ml) 3. grubunkinden (8.86 g/ 100 ml) istatistik düzeyde yüksek bulunmuştur (P < 0.05). Diğer parametreler ve canlı ağırlık artışı değerlerinde ise gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur.Item Flavomycin verilmiş Merinos koçlarda bazı rumen sıvısı değerleri(Uludağ Üniversitesi, 1997) Cengiz, Fahrünisa; Aydın, Cenk; Türkmen, İsmet; Yavuz, H. Melih; Veteriner Fakültesi; Fizyoloji Ana Bilim DalıBu çalışmada sürekli rumen kanülü takılmış 2-2.5 yaşlı (55-60 kg ağırlığında) 3 baş Karacabey Merinos Koçu materyal olarak kullanıldı. Hayvanlara günde 700 g toz kuzu besi yemi ile 500 g fiğ samanı sabah akşam yedirildi. Kontrol, deneme (yemlere 25 ppm flavomycin ilavesi) ve son kontrol dönemlerinde her seferinde 100 ml rumen sıvısı alınarak pH, protozoon sayısı, ayrımı, rumen sıvısı Na ve K'u yönlerinden incelendi. Kontrol, denerne ve son kontrol dönemlerine ilişkin veriler sırasıyla; pH; 6.81, 6. 75, 6.67, protozoon sayısız 880.20, 777.20, 754.20x 103/ml,Na; 115.70, 113.10, 113.50 mEq/l, K; 29.60, 36.40, 33.10 mEq/l olarak bulunmuştur. Bu dönemlerde protozoa tiplerinin yüzde oranları da farklı bulunmuştur.