2023 Cilt 37 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/38723
Browse
Browsing by BUU Author "ŞAHAN, YASEMİN"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Soğuk plazma uygulamasının gıda bileşenleri üzerine etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-07-23) Aydın, Ömer Şerif; Birlik, Pınar Manarga; ŞAHAN, YASEMİNIsıl işlemlerin gıdaların duyusal özelliklerinde sebep olabildiği değişim, protein denatürasyonu, vitamin kaybı gibi olumsuz etkiler ve tüketici beklentileri çalışmaları ultrases, ışınlama, yüksek hidrostatik basınç, vurgulu elektrik alan, ohmik ısıtma, mikrofiltrasyon, gibi ısıl olmayan teknolojilere yönlendirmektedir. Söz konusu teknolojiler içerisinde bulunan soğuk plazma uygulamaları düşük maliyet, kısa işlem süresi ve gıda güvenliği açısından son yıllarda önem kazanmaktadır. Ancak arzu edilen ürün kalitesine ulaşabilmek için soğuk plazma uygulamasının, gıda bileşenleri ile etkileşimleri ve bu etkileşimlerin sonuçlarının bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada gıdalardaki soğuk plazma uygulamalarının, protein, lipid, karbonhidrat ve biyoaktif bileşenler gibi gıda bileşenleri üzerine etkileri derlenmiştir.