1986 Cilt 5 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15379
Browse
Browsing by BUU Author "Okuyan, M. Rifat"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Çeşitli gelişme dönemlerinde silolamış hasıl mısırın yem değeri ve kalitesinin saptanması üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1986) Deniz, Onur; Okuyan, M. Rifat; Karabulut, Ali; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu çalışmada silo yemi olarak mısır bitkisinin çiçekten önce, çiçekte, süt olumu ve hamur olumu dönemlerinde ham ve sindirilebilir besin maddeleri, kalsiyum, fosfor ve bazı si/o asitleri içeriği araştırılmıştır. Organik maddelerin sindirime derecesi, çiçekten önceki dönemde % 61.02; çiçek döneminde % 67.60; süt olumu döneminde % 69.57; hamur olumu döneminde ise % 70.12; kuru maddede sindirilebilir ham protein miktarları sırasıyla % 6.06, 5.66, 4. 76 ve 4.00; kuru maddede ortalama nişasta değerleri sırasıyla 34.69, 43.25, 48.21 ve 51.80 olarak bulunmuştur. Silajların kuru maddede ortalama kalsiyum içerikleri sırasıyla % 0.61, 0.58, 0.55 ve 0.48; fosfor içerikleri ise % 0.24, 0.22, 0.20 ve 0.18 düzeyinde bulunmuştur. Silajların ortalama sirke asidi miktarı sırasıyla % 1.86, 1.23, 0.82 ve 1.17; süt asitti miktarları % 6.0, 5.4, 5.0 ve 4.8; ortalama pH değerleri ise, 3.6, 3. 7, 3.9 ve 4.0 olarak saptanmıştır.Item Değişik besi sürelerinin Doğu Anadolu Kırmızısı tosunlarda besi performansı ve karkas özelliklerine etkileri üzerinde araştırmalar(Uludağ Üniversitesi, 1986) Deniz, Onur; Okuyan, M. Rifat; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu araştırma, 1: 7 besin maddesi oran/ı tek tip radyonla ad libitum düzeyde beslenen 16-1 B aylık yaşlardaki Doğu Anadolu Kırmızısı tosunların 112, 140 ve 16B günlük süreler sonunda besi performansı ve karkas özelliklerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Onar hayandan oluşan ve besi başı canlı ağırlıkları sırasıyla 161.B, 161.4 ve 161.3 kg olan 3 grupta besi sonu canlı ağırlıkları 269.0, 293.2 ve 315.8 kg'a yükselmiştir. Günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 957, 942, 920 g; 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen yoğun yem miktarı 5.463, 6.161 ve 7.004 kg; ı kg canlı ağırlık artışı için tüketilen nişasta birimi miktarları 3.465, 3.907 ve 4.442; sindirilebilir ham protein miktarları 497, 561 ve 637 g olarak saptanmıştır. Randıman. değerleri ise sırasıyla % 5B.1, 59.6 ve. 60.B olarak belirlenmiş ve farklılıklar istatistiki önemli bulunmuştur (P < O.OOı) (P < 0.05). Sol yarım karkasta en yüksek düzeyde toplam et oranı 1. grupta (% 63.2) saptanmış, bunu % 61.9 ile 2. Ve % 60.3 ile 3. gruplar izlemiştir. Gruplar arası farklılıklar istatistiksel önemli (P < 0.01) bulunmuştur. Toplam yağ miktarı ise, en yüksek düzeyde 3. grupta (% 21 .7) saptanmış, bunu % 20.4 ile 2., % 18.9 ile 1. gruplar izlemiş ve farklılıklar istatistiksel önemli olduğu belirlenmiştir (P < 0.01). Gruplarda MLD alanları yönünden istatistiksel farklılık saptanmamıştır.Item Kıvırcık, merinos, merinos X Kıvırcık F1 , Ile de France X Kıvırcık F1 ve Ile de France X Merinos F1 melezlerinin intensif koşullardaki besi performansları ile kesim ve karkas özellikleri(Uludağ Üniversitesi, 1986) Bayındır, Şakir; Yıldırım, Zekeriya; Okuyan, M. Rifat; Tuncel, Erdoğan; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.Bu araştırma, Batı Anadolu yöresinin yaygın koyun ırkı olan Kıvırcıkların canlı, kesim ve karkas özelliklerini Kıvırcık, Merinos, Merinos X Kıvırcık F1 , ile de France X Kıvırcık F1 ve Ile de France X Merinos F1 melezleri ile karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla düzenlenmiştir. Yaklaşık olarak 3 aylıkken sütten kesilen erkek kuzular araştırmanın hayvan materyalini oluşturmuştur. Besi başlangıç ağırlıkları 22.13 ± 1.206 kg ile 29.54 ± 0.808 kg arasında, 56 gün üfüren beis sonucunda ulaşılan canlı ağırlıklar ise 41.12 ± 1.184 kg ile 44.94 ± 2.022 kg arasında değişmiştir. Kıvırcık, Merinos X Kıvırcık F1, Ile de France X Kıvırcık F1 ve Ile de France X Merinos F1 genetiklerinden oluşan deneme gruplanın beside bağlamış oldukları toplam ağırlık artışları yukarıdaki sıra ile 13.99 ± O. 781, 16.38 ± 1.030, 17.76 ± 1.144, 17.25 ± 0.786 ve 13.70 ± 0.502 kg olmuştur. Beside sağlanan canlı ağırlık artışı bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar (P < 0.01) görülmüştür. Özellikle Merinos X Kıvırcık F1, ile de France X Kıvırcık F1 melezleri hayli başarılı sonuçlar vermişlerdir. Bunların Kıvırcıklara olan üstünlükleri sırasıyla % 26.95 ve % 23.30 olarak hesaplanmıştır. Bu durum Kıvırcıklar ile söz konusu iki ırk arasında heterotik bir etkinin varlığı ile açıklanmıştır. Günlük ortalama canlı ağırlık artışları da benzer şekilde sonuçlanmıştır. Grupların sıcak karkas ağırlıkları 19.88-22.60 kg; soğuk karkas ağırlıkları 19.40-22.16 kg; randımanları ise % 45.65 - %47.65 değerleri arasında değişmiş ve farklar önemli çıkmamıştır (P > 0.05). Soğuk depo fireleri % 2.35 - % 3.22 değerleri arasında değişmiş ve gruplar arasındaki farklılıklar önemli çıkmıştır (P < 0.05). En yüksek fireyi Kıvırcıkların Merinos ve ile de Francelarla olan F1 melezleri vermiştir. Araştırmada bazı karkas ölçüleri de alınmış ve karşılaştırılmıştır.