2009 Cilt 23 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/1792
Browse
Browsing by BUU Author "Demirkan, Elif"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bacillus subtilis α-amilaz enziminin nişasta granüllerine etkisinin taramalı elektron mikroskobu ile incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 2009) Demirkan, Elif; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Biyoloji Bölümü.Bacillus subtilis α-amilazının bitkisel kaynaklı çeşitli nişasta granülleri (patates, buğday, pirinç ve mısır) üzerindeki hidroliz etkisi taramalı elektron mikroskobu kullanılarak incelenmiştir. Amilaz ile muamele edilmemiş patates, buğday ve pirinç granüllerinin yüzeylerinin düzgün ya da hafif pürüzlü olduğu, mısır granüllerinin yüzeyinde küçük görünür porlara sahip olduğu gözlenmiştir. Granüller çok ya da daha az hasara sahipti. Patates sentrifugal tip çevresel parçalanma gösterirken, mısır, buğday ve pirinç granülleri sentipental tip parçalanma göstermiştir. Taramalı elektron mikroskop sonuçları enzimatik hidrolizin esasen mısır, buğday ve pirinç granüllerinin yüzeyinde meydana geldiğini ve amilaz ile nişasta parçalanmasında uzun bir hidroliz periyodunun gerektiğini göstermiştir. Çünkü 24 saat sonunda granüllerde büyük ve derin delikler görülmüştür. Buna karşın, patates granüllerin de ise fazla bir hidroliz saptanmamıştır.