2022 Cilt 3 Sayı 2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/30964
Browse
Browsing by BUU Author "Ersan, Lütfiye Yılmaz"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item İçecek sektöründe yükselen yeni trend: Süt benzeri bitki bazlı içecekler(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-11-26) Bengü, İlay; Ersan, Lütfiye Yılmaz; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendislik Anabilim Dalı.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.; 0000-0001-8481-2986; 0000-0002-8482-5055Günümüzde tüketiciler, değişen yaşam tarzlarının yanı sıra sağlık, çevresel ve etik yaklaşımlar nedeniyle alternatif diyetleri denemeye yönelmişlerdir. Bu bağlamda, yeni geliştirilen gıda ürünleri kategorisinde hızla büyüyen bir segmentin temsilcisi olan süt benzeri bitki bazlı içeceklere yönelik talep artmıştır. Süt benzeri bitki bazlı içecekler tahıl, sert kabuklu meyve, baklagil ve tohum gibi çeşitli hammaddelerin suda ekstrakte edilmesi ile üretilmektedir. Bu içecekler görünüş bakımından inek sütüne benzemesi sebebiyle "içecek", "bitkisel süt", "süt ikamesi", "süt alternatifi", "imitasyon süt", "süt analogu" ve "süt benzeri içecek" gibi farklı isimlerle anılmaktadırlar. Bu makalede, süt benzeri bitki bazlı içecek türleri, üretim metotları, tüketici beklentileri ve kabul edilebilirliği ile küresel pazar durumu hakkında bilgi verilmektedir.