Browsing by Author "Toğay, Sine Özmen"
Now showing 1 - 6 of 6
- Results Per Page
- Sort Options
Item Çiğ ve işlenmiş su ürünlerinden izole edilen enterokokların gıda güvenliği yönünden değerlendirilmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019-07-08) Karaalioğlu, Onur; Toğay, Sine Özmen; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.Bu çalışmanın amacı çiğ ve işlenmiş su ürünlerinden izole edilen enterokokların patojenite etmenleri olan antibiyotik dirençlilik potansiyelleri ve virülens genlerini taşıma durumları yönünden değerlendirilmesidir. Bu çalışma kapsamında Marmara bölgesinden günlük olarak avlanan çiğ balık örnekleri Bursa, İstanbul ve Çanakkale balık pazarlarından, işlenmiş deniz ürünleri örnekleri ise süpermarket ve şarküterilerden temin edilmiştir. Çiğ ve işlenmiş su ürünlerinden izolasyonu gerçekleştirilen enterokoklara cins düzeyinde doğrulama amaçlı Gram boyama, katalaz ve hemoliz testi gerçekleştirilmiştir. API-20 Strep biyokimyasal test kitleri sonucu tanımlanmaları gerçekleştirilen enterokok suşları disk difüzyon yönteminden yararlanılarak streptomisin (10 µg), tetrasiklin (30 µg), gentamisin (10 µg), vankomisin (30 µg), eritromisin (15 µg), kloramfenikol (30 µg) antibiyotiklerine karşı dirençlilikleri açısından Mueller Hinton Agar besiyerinde değerlendirilmiştir. Virülens (agg, gelE, cylA, cylB, cylM) ve vankomisine direnç genleri vanA ve vanB'nin varlığının araştırılması amacıyla polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi kullanılmıştır. Disk difüzyon yöntemi sonucunda toplam 50 adet enterokok izolatının %98'inin (49/50) streptomisin, %80'inin (40/50) gentamisin, %30'unun (15/50) tetrasiklin ve vankomisin antibiyotiklerine karşı yüksek seviyede direnç gösterdiği tespit edilmiştir. İzolatların %72'sinin (36/50) eritromisin, %30'unun (15/50) vankomisin'e karşı orta düzeyde dirençlilik, kloramfenikol'e karşı ise izolatların %24'lük (12/50) bölümünün dirençlilik gösterdiği belirlenmiştir. İzolatların %88'inde (44/50) test edilen en az iki farklı antibiyotiğe karşı yüksek seviye direnç görülmüştür. İzolatlarda vankomisine direnç genleri olan vanA ve vanB varlığı tespit edilememiştir. Virülens genler açısından ise izolatların %72'sinde gelE geninin, %24'ünde ise agg2 geninin varlığı belirlenmiştir.Publication Combined therapy with probiotic VSL#3 and omega-3 fatty acids attenuates colonic injury and inflammation in chronic DNBS-induced colitis in mice (vol 69, pg 135, 2021)(Polish Acad Sciences, 2022-04-01) İlktaç, Havvanur Yoldaş; Kızıltan, Gül; Lanpir, Aslı Devrim; Ozansoy, Mehmet; Günal, Mehmet Y.; Toğay, Sine Özmen; Keskin, İlknur; Özdemir, Ekrem M.; Kılıç, Ulkan; ÖZMEN TOĞAY, SİNE; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.; AAC-6337-2021Item Güney Marmara bölgesinden toplanan ekşi hamurlardan elde edilen laktobasil izolatları ile düşük fruktan içerikli fonksiyonel ekmek üretimi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023) Sökmen, Özen; Toğay, Sine Özmen; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.; 0000-0002-2126-094Xİrritabl bağırsak sendromu (İBS), en yaygın görülen gastrointestinal hastalıklardan biridir. Bu hastalıkların en önemli nedeni diyetle alınan fermente edilebilir laktoz, glikoz, fruktooligosakkaritler, galaktooligosakkaritler, sorbitol, mannitol gibi bileşenlerden oluşan oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller (FODMAPs)’dir. Buğday, çavdar, arpa ve bunların ilavesi ile üretilen ekmeklerde bulunan başlıca FODMAPs karbonhidratları fruktanlardır. Ekşi hamur fermantasyonu, fruktan miktarını azaltarak İBS hastaları için uygun ekmek üretimine olanak sağlar. Bu çalışmada Güney Marmara bölgesinde Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Bilecik şehirlerinden toplanan ticari maya karıştırılmamış ekşi hamur örneklerinden elde edilen fruktan azaltıcı laktobasil izolatları iledüşük fruktan içerikli fonksiyonel ekmek üretimi ve ekmeklerin fizikokimyasal, mikrobiyolojik, reolojik ve duyusal değerlendirmesi hedeflenmiştir. Hamurlarda yapılan fruktan analizi sonucunda ticari ekmek mayası ile üretilen kontrol örneği en yüksek değeresahip olup, ekşi hamur örnekleri ile arasındaki fark istatistiksel olarak önemli (p<0,05) bulunmuştur. Düşük fruktan içerikli ekşi hamur örneklerinden izole edilen Balıkesir 1-2 ve Bursa 2-2 izolatlarında fruktan degradasyon özelliği tespit edilmiş ancak izolatların ekstraselüler fruktanaz enzimini kodlayan fruA ve fosE genlerini taşımadığı görülmüştür. Çalışma kapsamında fruktan azaltıcı laktobasil izolatları ile üretilen ekmek örnekleri incelendiğinde ise ticari ekmek mayası ile üretilen kontrol ekmeğinin fruktan miktarı 2200ppm, Bursa 2-2 laktobasil izolatı ile üretilen ekmeğin fruktan miktarı 1500 ppm ve Balıkesir1-2 laktobasil izolatı ile üretilen ekmeğinin fruktan miktarı ise 1600 ppm düzeylerinde bulunmuş ve izolatlar kullanılarak üretilen ekmeklerde fruktan değerinde kontrol örneğine göre sırasıyla %31,81 ile %27,83 oranlarında azalma görülmüştür. Duyusal olarak tüm ekmeklerin beğenildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, çalışma kapsamında değerlendirilen ve ekmek üretiminde kullanım uygunluğu karakterize edilen ekşi hamur kaynaklı laktobasilizolatları ile üretilen ekmeklerde fruktan miktarlarının kontrol ekmeğine göre önemli ölçüde azaldığı belirlenmiş ve bu izolatların kullanılmasıyla İBS hastalarının tüketimine uygun fonksiyonel ekmek üretiminin mümkün olabildiği görülmüştür.Item Investigation of antimicrobial activity and entA and entB genes in Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis strains isolated from naturally fermented Turkish white cheeses(Korean Society Food Science & Technology-Kosfost, 2016-08-16) Ay, Mustafa; Güneşer, Onur; Yüceer, Yonca Karagül; Toğay, Sine Özmen; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.; AAC-6337-2021; 36468917400In this research, the antagonistic effects of Enterococcus faecalis and E. faecium bacteria isolated from naturally fermented Turkish white cheeses, produced without starter culture, against Listeria monocytogenes, L. innocua, L. ivanovii, Staphylococcus aureus, and E. faecalis were evaluated. The presence of entA and entB genes was also detected in the isolates, which had antimicrobial activity. Total 71 strains of E. faecalis and 7 strains of E. faecium were tested; 20 of E. faecalis and none of E. faecium strains showed antimicrobial activity against the tested bacteria using agar spot method. Among E. faecalis strains, which had antimicrobial activity, three strains contained both entA and entB genes, two strains carried only entA gene, and five strains had only entB gene. These cheese-sourced enterococcal strains or their enterocins should be considered to be used for food preservation especially in the dairy industry.Item Molecular characterization of yeasts isolated from traditional Turkish cheeses(Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2020) Capece, Angela; Siesto, Gabriella; Aksu, Harun; Altunatmaz, Sema Sandıkçı; Aksu, Filiz Yılmaz; Romano, Patrizia; Yüceer, Yonca Karagül; Toğay, Sine Özmen; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Çevre Mühendisliği.; FQF-3683-2022; 36468917400Thirty-two yeast strains were identified by means of molecular methods isolated from traditional Turkish cheeses (Tulum, Kashkaval, Mihalic, Orgu, White, Sepet, and Goat). Debaryomyces hansenii and Torulaspora delbrueckii were found as predominant species in cheese samples. Other species which were identified were Kluyveromyces lactis, Candida parapsilosis, Clavispora lusitaniae, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces marxianus, Rhodotorula mucilaginosa, Meyerozyma guilliermondii (formerly Pichia guilliermondii), Candida zeylanoides and Candida albicans. Rhodotorula mucilaginosa and D. hansenii strains, from Kashkaval cheese, showed antilisterial activity, whereas only one K. lactis strain from Orgu cheese exhibited proteolytic activity.Item Su ürünü kaynaklı enterokok izolatlarının antimikrobiyel aktivite potansiyelinin belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2020-02-21) Soysal, Gözde; Toğay, Sine Özmen; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.; 0000-0003-1640-3405Bu çalışmanın amacı çiğ ve işlenmiş su ürünlerinden izole edilen enterokok izolatlarının antimikrobiyel aktivite potansiyellerinin belirlenmesidir. Bu çalışma kapsamında çiğ balık örnekleri Bursa, İstanbul ve Çanakkale balık pazarlarından, işlenmiş deniz ürünleri örnekleri ise süpermarket ve şarküterilerden temin edilmiştir. Çiğ ve işlenmiş su ürünlerinden izole edilip tanımlanmış olan enterokok izolatlarının S. aureus, E. coli, L. monocytogenes, L. innocua, E. faecalis, E. faecium referans bakteri suşlarına ve izolatlar arasından seçilen enterokok suşlarına karşı gösterdikleri antimikrobiyel aktivite potansiyelleri agar damlatma yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu tez çalışması kapsamında elde edilen verilere göre ülkemizde avlanan ve işlenen su ürünlerinden izole edilen 12 adet enterokok izolatında S. aureus L. monocytogenes, L. innocua, E. faecalis ve E. faecium’a karşı 1,5 cm ve üzerinde zon çapına sahip antimikrobiyel aktivite potansiyeli tespit edilmiştir. Sarıkanat kaynaklı E. gallinarum ve sardalye kaynaklı E. gallinarum ve E. casseliflavus izolatlarında L. monocytogenes’e karşı 3,2-3,8 cm zon çapına sahip antimikrobiyel etki belirlenmiştir. Bu veriler, su ürünü kaynaklı enterokok izolatlarının gıda endüstrisinde koruyucu kültür olarak kullanım potansiyeli olabileceğini düşündürmektedir.