Browsing by Author "Karakaya, Mehmet Can"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa koşullarında bazı bakla çeşitlerinin (Vicia faba L.) verim ve verim komponentlerinin belirlenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023) Karakaya, Mehmet Can; Karasu, Abdullah; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.; 0000-0002-2666-9445Bu araştırma, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezi arazilerinde, 2021-2022 yılı bitki yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.Araştırmada 11 adet farklı bakla çeşidi ve hattı bitki materyali olarak kullanılmıştır.Deneme tesadüf blokları deneme deseninde üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Çalışmada biyolojik verim, bitki boyu, ilk baklanın yerden yüksekliği, baklalı boğumsayısı, dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane ağırlığı,100 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane verimi, hasat indeksi, protein oranı, pişme süresi, şişmekapasitesi, tanede mineral madde kompozisyonu incelenmiştir.Tek yıllık araştırma sonucuna göre; biyolojik verim 44,0-73,1 gr/bitki arasında, bitki boyu101,0-128,2 cm arasında, ilk baklanın yerden yüksekligi 18,86-30,66 cm arasında, dal sayısı 2,8-3,6 adet/bitki arasında, bitkide bakla sayısı 5,9-12,46 adet/bitki arasında, bitkitane sayısı 16,46-36,2 adet arasında, bitkide tane ağırlığı 24,0-36,4 gr arasında, bakla tane sayısı 2,61-2,98 adet/bitki arasında, 100 tane ağırlığı 76,8-142,9 gr arasında, hektolitreağırlığı 59,9-74,2 kg/100lt arasında, hasat indeksi %38,8-72,7 arasında, birim alan taneverimi 368,8-535,9 da/kg arasında olduğu tesbit edilmiştir. Çıkıştan sonra çiçeklenme tarihi 85-100 gün arasında, çiçeklenme süresi 37-52 gün arasında, vejetasyon süresi 165-185 gün arasında, protein oranı %24,9-25,8 arasında, şişme kapasitesi 0,81-1,62 ml/tanearasında, su alma kapasitesi 1,19-1,66 ml/tane arasında, şişme indeksi %2,04-2,21 arasında, su alma indeksi %1,02-1,25 arasında ve pişme süresinin 47-80 dk arasında olduğu tespit edilmiştir.