Browsing by Author "Farahi, Behesht"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Toluenin toksisitesine karşı resveratrolün koruyucu etkisinin detoksifikasyon enzimlerı ile araştırılması(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-11-01) Farahi, Behesht; Arı, Ferda; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyoloji Anabilim Dalı.Toluen, plastik üretimi, kimyasal sentez ve benzin üretimi dahil olmak üzere birçok endüstriyel proseste yaygın olarak kullanılan organik bir çözücüdür. Tolueninmetabolizmasi sonucu reaktif oksijen veya nitrojen türleri üretilmektedir. Resveratrolüzüm, çilek ve yer fıstığı gibi bitkilerde bulunan bir polifenolik fitoksindir. Resveratrolanti-inflamatuar, anti-kanser ve antioksidan gibi özelliklere sahiptir. Aynı zamanda apoptozun hücre döngüsünün ve anjiyogenezinin düzenlenmesi gibi durumlarda önemlirolleri vardır. Asetilkolinesteraz (AChE), merkezi sinir sisteminde nöromüskülerkavşaklarda ve kolinerjik sinapslarda bulunan önemli bir enzimdir. Asetilkolin, AChE tarafından kolin ve asetata hidrolize edilmektedir. Katalaz (CAT) endojen bir antioksidan olarak hücre içi organellerde bulunan bir enzimdir. CAT hücresel aktivasiyonlar sırasındaoluşan hidrojen peroksitin etkisini ortadan kaldırmak için su ve oksijen dönüşümünü gerçekleştirmektedir. Glutatyon S-Transferaz (GST) ksenobiyotik metabolizmada önemliolan bir enzimdir. Detoksifikasyon, hücre sinyalizasyonu, anti-apoptotik aktivite, anti- vepro-inflamatuar yanıtlar olmak üzere çeşitli hücresel faaliyetleri rol oynamaktadır. Bu tez çalışmasında, beyin dokusunda toluen maruziyetine karşı resveratrolün koruyucuetkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda beyin dokusunda hücreselantioksidan enzimlerin (CAT, GST) ve AChE aktiviteleri belirlenmiştir. Çalışmamızda, 250-350 gram ağırlığında Wistar Albino erkek sıçanlar (36 adet) kullanılmıştır. Sıçanlaraaltı gün boyunca 900 mg/kg dozunda toluen ve resveratrol (5 mg/kg, 10 mg/kg ve 20mg/kg) intraperiteonal yolla uygulanmıştır. Kontrol grubundaki sıçanlara ise serumfizyolojik ve %10’luk etanol aynı yöntemle verilmiştir. Altıncı günün sonunda hayvanlardisekte edilerek beyin dokusunda AChE, CAT ve GST aktiviteleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, beyin dokusunda toluen maruziyetinin AChE, CAT ve GST enzimaktivitelerinde kontrol grubuna göre bir artışlar gözlenmiştir. Fakat toluenle birlikteresveratrol uygulaması sonrasında AChE, CAT ve GST aktivitelerinde azalmalar gözlenirken, resveratrolün toluen toksisitesine karşı koruyucu rolü olduğu belirlenmiştir.