Browsing by Author "Ersoy, Kemal"
Now showing 1 - 1 of 1
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ili merkez ilçede bulunan ve ithal ineklerle çalışan işletmelerde bakım, besleme, yönetim ve ahır içi koşullarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma(Uludağ Üniversitesi, 1994-11-23) Ersoy, Kemal; Tuncel, Erdoğan; Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.Araştırma, Bursa ili Merkez ilçede ithal sığırlarla çalışan işletmeleri, çeşitli yapısal ve teknik özellikler bakımından incelemek ve ithal hayvanların işletmecilere bekleneni verip, vermediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın materyalini örnekleme yoluyla belirlenen toplam 93 işletme oluşturmuştur. Araştırma sonucunda; Merkez ilçede ithal sığırlarla çalışan işletmelerin % 79.57 'sinin 1-6 kapasiteli küçük işletmelerden mey dana geldiği, hayvancılığa ayrılan arazi oranının ortalama % 32.10 olduğu, yem bitkileri üretimi yapılan ekim alanlarının ise 18.11±4.35 da olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde kaba yem kaynağı olarak daha çok saman ve çayır kuru otu kullanılmakta ve sadece %8.60 'mm mısır silaj yapmakta olduğu belirlenmiştir. Yetiştiricilerin ortalama 13.92±1.5 kg süt elde ettikleri hayvanlarına günde 10.77±1.45 kg yoğun yem verdikleri gözlenmiştir. Barınakların teknik özellikleri, işletmelerin kapasiteleri arttıkça iyileşmektedir. Teknik yönden uygun olanların oranı % 21.51 ile kısıtlı kalmıştır. İşletmelerin buzağılarına günde 6.04±1.05 kg süt içirdikleri ve % 82.80 'inin yapay olarak süt içirme yöntemi uyguladıkları görülmüştür. Merkez ilçeye bağlı işletmelerde yapay tohumlamanın %92.48'lik bir oranla son derece yaygın olduğu belirlenmiştir. Gebelik başına tohumlama sayıları ise 1.80 ± 0.94 olarak saptanmıştır. İşletmelerin en büyük sağlık sorununun % 67.74 ile son atamama olduğu görülmüştür. Ayrıca işletmelerin % 81.72 'si süt-yem fiyat dengesizliğinden yakındıklarını da belirtmişlerdir.