Browsing by Author "Er, Simge"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Bursa ilinde tüketicilerin kırmızı et tüketim tercihlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023-08-01) GÜRBÜZ, İSMAİL BÜLENT; Er, Simge; Kadağan, Özgecan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi; 0000-0001-5340-3725; 0000-0002-8011-2699; 0000-0003-0122-4148Kırmızı et, insanların hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme yönünden önemli bir hayvansal protein kaynağıdır. Tüketicilerin gelirleri doğrultusunda kırmızı et satın alma alışkanlıkları değişmektedir. Kırmızı et satın alımını, tazelik, lezzet, marka, kolay bulunabilirlik, ambalaj gibi faktörler yakından etkilemektedir. Bu unsurlar, tüketicinin geliri doğrultusunda esneklik gösterebilmektedir. Çalışmada tüketicilerin gelirleri doğrultusunda kırmızı et satın alma davranışlarını incelemek amaçlanmıştır. Tüketicilerin gelirlerine göre kırmızı et satın alma davranışlarının incelenmesi de diğer amaçlar arasındadır. Araştırmada, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 433 kişi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Veriler SPSS 28 ile analiz edilmiştir. Araştırma sorularına cevap bulmak amacıyla Frekans analizi, One-Way ANOVA ve Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler kırmızı eti çoğunlukla haftada birkaç defa tüketmektedir (%49). Bu tüketiciler kırmızı eti en çok ayda birkaç defa satın almaktadır (%27). Ankete katılan bireyler öncelikli olarak tavuk (%40.9) ve sığır eti (%38.1) tercih etmektedir. Tüketicilerin küçükbaş hayvan tüketiminin oldukça az olması da kırmızı et tüketimini etkileyen bir diğer unsurdur. Gelir durumunun değişmesi, tüketicilerin satın alma sıklıklarını etkilemektedir. Özellikle 5 500 TL ve altı gelir grubu ile diğer gelir grupları arasında farklılıklar mevcuttur. Araştırmaya katılan tüketicilerin gelirleri arttıkça kırmızı et satın alırken tercih ve beklentileri de farklılaşma eğilimi göstermektedir. Gelirleri artan tüketiciler daha lüks markalara ve ambalajlara yönelmektedir. Bursa’da kırmızı et satın alma sıklığının artırılması için tüketiciler küçükbaş hayvanların besin ve sağlık yönünden olumlu katkısı konusunda bilgilendirilmelidirler. Ayrıca, üreticilere ve girdi temin edenlere daha fazla destek verilerek kırmızı et yetiştiricileri teşvik edilebilir.Publication Consumer dynamics for poultry purchasing behaviour in Turkey(Univ Agronomic Sciences & Veterinary Medicine Bucharest - Usamv, 2023-01-01) Özkan, Gülay; Er, Simge; Gürbüz, İsmail Bülent; Özkan, Gülay; Er, Simge; GÜRBÜZ, İSMAİL BÜLENT; Bursa Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü; 0000-0001-6878-1673; 0000-0001-5340-3725; G-7807-2015; A-8721-2018; IUE-1238-2023The recent increases in red meat prices have caused poultry consumption to come to the fore. This research aimed to determine factors affecting consumers' poultry consumption, their preferences for poultry outlets by their income, and their consumption and purchasing frequencies. A diagnostic questionnaire was completed with 345 households. All data were analyzed using SPSS 23.0 program. Crosstables were used to verify possible associations among the study variables. Consumers mostly purchased chicken once a week (36.5%) and turkey on special occasions (17.7%) and 1-3 times a year (12.2%). Consumers primarily consume chicken several times a week (48.1%) and turkey once a month (42.6%). Production date was most important (66.4%) in poultry preference factors, followed by taste (64.6%) and freshness (60.9%). Advertising (19.4%) and product region/origin (9%) were the least important factors in poultry preference. The consumers participating in the survey mostly purchased chicken from discount markets (31.9%). Less turkey was consumed than chicken. The consumers' lack of turkey consumption habits affected the consumption frequency. Consumers should be informed of the nutritional value of turkey to increase the frequency of turkey consumption in Bursa. Turkey producers should be given more support, and its sales channels should be increased.Item Kastamonu ili kivi üreticilerinin iklim değişikliğine karşı tutumlarını etkileyen faktörlerin analizi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2023) Er, Simge; Gürbüz, İsmail Bülent; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı.; 0000-0002-8011-2699İklim değişikliği her geçen gün daha yoğun olarak hissedilmektedir. Bunun sonucundaise yeryüzünde istenmeyen doğa olayları meydana gelmektedir. Buzulların erimesi veokyanus seviyesinin yükselmesi bunların içinde en bilinen doğa olaylarıdır. Buna karşındon, şiddetli rüzgârlar ve azalan yağışlar da yeryüzünü etkilemektedir. Bu olaylarıntarıma olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tarımın iklim değişikliğinden etkilenmesineticesinde, gıda zincirinde de aksamalar meydana gelmektedir. Bu aksamaları en azseviyeye indirebilmek için özellikle çiftçilerin iklim değişikliğini algılaması ve busürece uyum için önlemler almaları gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, kiviüreticilerinin iklim değişikliğine karşı tutumlarını etkileyen faktörleri analiz etmek veiklim değişikliğine uyum için aldıkları önlemleri belirlemektir. AraştırmaKastamonu’da 65 kivi üreticisi işletme sahibini kapsamaktadır. Saha çalışması 2022 yılında yüz yüze anket şeklinde yapılmış olup tam sayım yöntemi kullanılmıştır. VerilerSPSS 28 ile analiz edilmiştir. Araştırma sorularına cevap bulmak amacıyla FrekansAnalizi, Bağımsız Örneklem T-Testi, İkili Lojistik Regresyon ve Korelasyon Analiziuygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre; üreticilerin hepsi iklim değişikliği ile ilgilihaberleri takip etmektedir. Don olayı kivi yetiştiriciliğindeki en önemli sorun olarakgörülmektedir. Üreticilerin çoğunluğu bölgelerindeki hava sıcaklığının arttığını ifadeetmektedir. Ayrıca üreticiler iklim değişikliğine uyum sağlamak için ürün sigortasıyaptırmayı, organik tarımı ve tasarruflu su kullanımını çok önemli bulmaktadır. Buna ekolarak üreticilerin kivi yetiştiriciliğinde karşılaştıkları sorunlar ile kivi veriminde azalışyaşanma durumu arasında doğrusal yönde anlamlı bir ilişki vardır. Çiftçiler iklimdeğişikliğinin etkilerine karşı bilinçlendirilmelidir. Çiftçilerin iklim değişikliğine uyumsağlamaya yönelik yöntemler belirlemelerine yardımcı olunmalıdır. Ayrıca, çiftçilerinalacakları mücadele yöntemleri için eğitim programları hazırlanmalı ve daha fazlamaddi destek sağlanmalıdır.