Browsing by Author "Baran, Murat Sedat"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Determination of the feeding values of feedstuffs and mixed feeds used in the Southeastern Anatolia Region of Turkey(TÜBİTAK, 2008) Baran, Murat Sedat; Demirel, Ramazan; Demirel, Dilek; Şahin, Tarkan; Yeşilbağ, Derya; Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı.; AAK-5370-2020; 9246817500It is very important to know the feeding value and metabolizable energy content of feedstuffs for balancing animal diets. Feeding value and energy content of animal feeds change according to maturity stage, soil conditions, fertilization, climate, processing methods, etc. There are no adequate tables that show the basic feeding values of feedstuffs grown in different regions of Turkey; therefore, the present study analyzed 8 different feedstuffs and 56 dairy and beef cattle mixed feeds to determine their feeding value and energy content. Additionally, the possibility of using these feedstuffs for ruminant nutrition is discussed. Crude protein content of the dairy cattle mixed feeds and cotton seed values were lower than standard values. This finding is very important for animal feeding in the region.Item Tayların beslenmesi ve beslenme hastalıkları(Uludağ Üniversitesi, 2014-10-17) Baran, Murat Sedat; Alkan, OnurFiziksel özellikler bakımından mükemmel bir at yetiştirmek için tayların döllenmiş yumurtadan itibaren erişkin ağırlığa ulaşıncaya kadar gelişme dönemlerine uygun; esansiyel aminoasit, yağ, vitamin ve mineral maddeler bakımından yeterli ve dengeli rasyonlar ile beslenmeleri gerekmektedir. Yeni doğan bir taya ilk 24 saat içerisinde mutlaka kolostrum verilmelidir. Kolostrum verilemez ise taylar vitamin, polivalan serum ve antibiyotik ile desteklenmelidir. Tayların beslenmesinde en önemli kıstas uygun canlı ağırlık artışının sağlanmasıdır. Tayların beslenmesi; tayın uygun bir kemik gelişimi ve büyümesi açısından büyük bir öneme sahiptir.