Açık Erişim Sistemine Hoş Geldiniz

Bursa Uludağ Üniversitesi, bilimin ve teknolojinin ilerlemesine katkı sağlamayı, açık, tekrarlanabilir ve güvenilir araştırma çıktıları ile uygulamalarını benimseyerek; toplum ve tüm dış paydaşları yararına bilginin geniş yayılımını taahhüt eder.

BUU Açık Erişim Sistemi, öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizin uluslararası standartlara ve fikri mülkiyet haklarına uygun olarak ürettikleri kitap, makale, tez, ansiklopedi, sanat eseri gibi bilimsel ve sanatsal ürünleri sunmaktadır.

Bursa Uludağ Üniversitesi DSpace kullanan lider kurumlardan biridir.

Supported by @SelenSoft Yazılım



 

Son Gönderiler

Placeholder
YayınAçık Erişim
Farklı bölgelerden toplanan kırmızıbiberlerin fizikokimyasal ve fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2025) Özgören, Ayşe Selin; ÖZCAN SİNİR, GÜLŞAH; Fen Bilimleri Enstitüsü; Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı; 0000-0003-2457-5274
Bölgesel farklılıklar, gıdaya özgü karakteristik yapıyı oluşturmaktadır. Gıdanın sahip olduğu karmaşık kimyasal yapısının gelişmiş analitik teknikler kullanılarak detaylı bir şekilde analiz edilmesi ile elde edilen verilerin istatistiksel yöntemler kullanılarak anlamlandırılması ve yetiştirildiği orijin ile ilişkilendirilmesi; pazar içerisinde rekabet edilebilirliğini arttırmakta ve bölgesel üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır. Bu tez kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan kırmızıbiber numunelerinin fizikokimyasal özellikleri (pH, toplam asitlik, toplam kuru madde, renk, askorbik asit), antioksidan kapasite ve toplam fenolik madde miktarı, kapsaisinoid ve karotenoid içerikleri ve spektroskopik parmak izi taraması (FT-IR) yapılarak kırmızıbibere ait karmaşık kimyasal kompozisyon ortaya konulmuştur. Ayrıca, bölgeler arası farklılıklar, ileri düzey istatistiksel yöntemlerden kemometrik yaklaşımla değerlendirilmiştir. Toz kırmızıbiberlerin % 91,85-97,66 toplam kuru madde; 4,99-5,53 pH; % 2,58-4,80 toplam asitlik; L* değerleri, 51,56-66,20; a* değerleri, 13,11-27,92; b* değerleri, 17,59-36,40; 618,47-2379,12 mg/100g KM askorbik asit içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Antioksidan kapasiteleri; DPPH metodu ile 1,20-7,82 μmol TE/g KM, CUPRAC metodu ile 105,24-836,49 μmol TE/g KM düzeyinde saptanmıştır. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı ise 446-540 mg GAE/100 g KM aralığında saptanmıştır. En yüksek toplam kapsaisinoid içeriğine (337,71 mg/kg KM) sahip olan Kahramanmaraş kırmızıbiberi, diğer illere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiştir. Karotenoid düzeyleri bakımından; Gaziantep acı kırmızıbiberi, β-karoten (63,79 mg/kg KM) ve likopen (1,81 mg/kg KM) içeriğiyle; Bursa acı kırmızıbiberi ise, lutein (0,90 mg/kg KM) içeriğiyle diğer illere kıyasla istatistiksel farklılık göstermektedir. Ayrıca, kırmızıbiberlerin kimyasal yapısının ve fonksiyonel özelliklerinin FT-IR ölçümleri ile bölgeler arasında anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.
Placeholder
Yayın
[MSB-10] The biomarker potential of serum-derived exosomes carrying autophagic regulators in carotid artery stenosis patients
(2024-11) Colakoglu Bergel, Ceyda; Eryilmaz, Isil Ezgi; Arioz, Bilge; Yolgosteren, Atif; Egeli, Unal; Erdemli Gursel, Basak; Bicer, Murat; Cecener, Gulsah; Tok, Mustafa
This study aimed to investigate the biomarker potential of exosomes as autophagic regulators for discriminating ulcerated from smooth ones by serum-derived exosome isolation and real-time quantitative polymerase chain reaction (RT-qPCR) analysis.