Farmakolojik hiper- prolaktinemi

1981

Bursa Üniversitesi

Bu yazıda, tedavide kullanılan bazı ilaçlara bağlı olan farmakolojik hiperprolaktinemi ile ilgili literatür verilerinden yararlanılarak yapılan bir derleme sunulmuştur. Bazı ilaçlar ve endojen maddeler prolaktin sekresyonunu stimüle veya inhibe etmektedirler. Prolaktin sekresyonu üzerine etkili olabilecek ilaçlar önceden bilmekle yarar vardır. Böylece bazı hastalıkların tedavisi esnasında ortaya çıkabilecek amenore, galaktore ve infertilite tablolarında etyolojik yanılgıya düşülmemiş olunacaktı.
In this article, the pharmacological hyperprolactinemia, due to some drugs used for the therapy, has been presented with the help of recent related literature. Some drugs and endogen substances can inhibit or stimulate prolactin secretion. It is a benefit to know the substances which are effective on prolactin secretion. In this way, it will be possible not to make any etiologic mistake in the cases of amenorrhea, galactorrhea and infertility.

Farmakolojik, Hiper- prolaktinemi, Hyper-prolactinemia, Pharmacological

Küçükkömürcü, Ş. (1981). ''Farmakolojik hiper- prolaktinemi''. Bursa Tıp Fakültesi Dergisi, 8(1), 87-92.