Şit, Ahmet
Çavuşoğlu, Abdulvahid
Ekşi, İbrahim Halil

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmanın amacı finansal risklerin firma değeri üzerine etkili olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla Türkiye’de aktif büyüklük sıralamasında önde gelen 8 mevduat bankasının 2009-2018 dönemi verileri ile incelenmiştir. Çalışmada bağımlı değişken olarak Piyasa Değeri/Defter Değeri; bağımsız değişkenler olarak Net İşletme Sermayesi/Aktif Toplam, Takipteki Krediler/Toplam Krediler, Net Yabancı Para Pozisyonu/Özsermaye Toplamı ve Toplam Borçlar/Varlıklar toplamı ele alınmıştır. Çalışmada yöntem olarak Westerlund Eşbütünleşme testi ve AMG (Augmented Mean Group Estimator) arttırılmış Ortalama Grup Tahmincisi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda değişkenler arasında eşbütünleşik ilişki olduğu, 4 bağımsız değişkenin de firma değeri üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
The purpose of this study is to investigate whether financial risks are effective on firm value. For this purpose, the Assets ranking in Turkey were held on 8 deposit banks leading the investigation. In the study, a total of 40 periods were examined as quarterly periods between 2009 and 2018. Market Value / Carrying Amount as dependent variable in the study; Net Working Capital/Total Assets, Non Performing Loan / Total Loans, Net Foreign Currency Position /Total Equity, Financial Leverage Ratio are also considered as independent variables. Westerlund Cointegration Test and AMG Augmented Mean Group Estimatorwasused as a method in the study. As a result of the study, there was a cointegrated relationship between variables and concluded that all 4 independent variables had an effect on the firm value.

Finansal risk, AMG ortalama grup tahmincisi, Bankalar, Firma değeri, Westerlund Eşbütünleşme testi, Financial risk, Firm value, Banks, Westerlund cointegration test, Augmented mean group estimator (AMG)

Şit, A. vd. (2020). "Finansal risklerin firma değeri üzerine etkisi: Seçilmiş bankalar üzerine uygulama". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 39(1), 1-19.