Atmalı yüksek akımlarda kullanılan LED sürücü devrelerinin incelenmesi

2012-04-18

LED, atmalı yüksek akım çalışma modunda kısa süreli, yüksek genlikli akımlarla sürülmektedir. Bu çalışmada, LED’i atmalı yüksek akımlarla süren devrelerin araştırılması yapılmaktadır. Bu anlamda, LED’i sürmekte kullanılan kısa görev süreli ve uzun boşluk süreli atmalar üreten kararsız ikili tümdevreleri veya giriş ucundan uygun zamanda tetiklendiğinde çıkışında kısa süreli atma üreten tek kararlı ikili tümdevreleri gibi zamanlama tümdevreleri incelenmektedir. LED akımını anahtarlamak için bir anahtarlama devresine ihtiyaç vardır. Anahtarlama devresinde kullanılan anahtarlama yarıiletken etkin elemanının akım kazancı ve doyma gerilimi gibi bazı özelliklerinin önemi ele alınmaktadır. Böyle kısa süreli, yüksek genlikli darbelerde önem kazanan çınlama olayı açıklanmaktadır. Işık şiddetini daha fazla arttırmak için seri ve paralel LED gruplarının nasıl kullanılabildiği gösterilmektedir.
LED has been driven with the currents which have high amplitude and short pulse duration in pulsed high current operation mode. In this study, the investigation of the circuits which drive LED with pulsed high currents has been made. In this sense, the necessary timing integrated circuits which are used to drive LED such as astable multivibrators which generate pulses with short duty cycle and long space time and monostable multivibrators which generate short pulses when they are triggered from the input pin at a suitable time have been examined. A switching circuit is necessary to switch the LED current. The importance of some properties of switching active semiconductor device in the switching circuit such as current gain and saturation voltage has been specified. The ringing event which is important such as short pulses with high amplitudes has been explained. How the serial and parallel LED groups can be used to additional increasing the radiant power have been shown.

Atma modunda akımlar, LED sürücü devreleri, Pulsed high currents, LED driving circuits

Özütürk, E. (2012). "Atmalı yüksek akımlarda kullanılan LED sürücü devrelerinin incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17(1), 63-77.