Türk, Mevlüt

Bu araştırma iki sıralı arpa çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim, verim öğeleri ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2003 ve 2004 yıllarında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülmüştür. Araştırmada iki sıralı 10 arpa çeşidi (Angora, Balkan-96, Bilgi-91, Bornova-92, Cumhuriyet-50, Çıldır-02, Kalaycı-97, Sladoran, Süleymanbey-98 ve Şerifehanım-98) ve 4 farklı azot dozu (0, 5, 10 ve 15 kg/da) kullanılmıştır. İki yıllık ortalama sonuçlara göre, çeşitler arasında tane verimi bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiş ve en yüksek verim Sladoran çeşidinden elde edilmiştir. Uygulanan azot dozları, 1000 tane ağırlığı hariç, incelenen tüm özellikler üzerinde önemli etkiye sahip olmuştur. Azot dozundaki artışa paralel olarak tane verimi, bitki boyu, başak uzunluğu ve başakta tane sayısı artmış, hasat indeksi ise azalmıştır.
This research was conducted to determine the effect of different levels of nitrogen on yield, yield components and quality in some tworowed barley varieties. This research was carried out during 2003 and 2004 growing seasons in Agricutural Application and Research Center of Agriculture Faculty, Uludag University. Ten different barley varieties (Angora, Balkan-96, Bilgi-91, Bornova-92, Cumhuriyet-50, Çıldır-02, Kalaycı-97, Sladoran, Süleymanbey-98 ve Şerifehanım-98) of two-rowed type and four different levels of nitrogen (0, 5, 10 ve 15 kg/da) were used in this research. According to the results of two-year average, there were significant differences between cultivars when grain yield was concerned and Sladoran produced the highest grain yield. Nitrogen levels had significiant effects on all characteristics expect 1000 seed weight. Grain yield, plant height, spike lenght and seed number/spike increased while harvest index decreased by increase of nitrogen levels.

İki sıralı arpa çeşitleri, Azot dozu, Tane verimi, Verim unsurları, Two-rowed barley varieties, Nitrogen amount, Grain yield, Yield components

Budaklı, E. vd. (2005). "Bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinde farklı azot dozlarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 1-11.