2009-02-27

This study was made to investigate the relations between day old chick length and body weight in broiler, quail and layer chicks. Day old chicks in all kind of poultry were assessed based on length as short, middle and long by measuring the length of stretched chick from the tip of the beak to tip of the middle toe using a ruler. Then, they were weighed. There was a significant positive correlation between the day old chick length and body weight in all groups in broiler and quail chicks. The body weight and chick length uniformity in long groups in all poultry was better than the short groups. In a conclusion, measuring body length may be a useful tool to estimate growth potential rather than using hatch body weight.
Bu çalışma günlük yaştaki broyler, bıldıcın ve yumurta tavuğu civcivlerinde canlı ağırlk ve beden uzunluğu arasındaki ilişkileri araştırmak amacı ile yapılmıştır. Günlük yaştaki civcivler beden uzunluklarına göre kısa, orta ve uzun olarak üç gruba ayrılmış, canlı ağırlıkları belirlenmiştir. Beden uzunluğu yatay bir düzlem üzerine uzunlamasına yatırılan civcivin gaga ucundan orta parmak ucuna kadar bir cetvel ile ölçülerek belirlenmiştir. Broyler ve bıldırcın civcivlerinde bütün gruplarda beden uzunluğu ve canlı ağırlık arasında önemli düzeyde pozitif bir korelasyon saptanmış, canlı ağırlık ve beden uzunluğu yönünden bir örneklik uzun gruplarda daha yüksek bulunmuştur. Çalışmada günlük yaştaki civcivlerde canlı ağırlık yerine beden uzunluğunun büyüme potansiyelini belirleme amacı ile kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Broiler, Broyler, Quail, Layer, Chick quality, Chick length, Body weight, Bıldırcın, Yumurta tavuğu, Civciv kalitesi, Beden uzunluğu, Canlı ağırlık

Petek, M. vd. (2009). "Relations between day-old chick length and body weight in broiler, quail and layer". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 27 (1-2), 25-28.