Yükleniyor...

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Bu çalışmada, çimento C3A miktarının 3B beton karışımlarının bazı taze hal özellikleri ve basınç dayanımına etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, farklı miktarda C3A içeren iki seri 3B beton karışımı hazırlanarak optimum karışım oranı belirlenmiştir. 3B betonların optimum karışım oranları ekstrüde edilebilirlik ve inşa edilebilirlik parametreleri dikkate alınarak tespit edilmiştir. Enjeksiyon tabancasından kolaylıkla pompalanabilen karışımların ekstrüde edilebilir olduğu kabul edilmiştir. Üç katman halinde basılabilen ve pürüzsüz yüzeye sahip olan karışımlar inşa edilebilir olarak seçilmiştir. Belirlenen 3B beton karışımlarının zamana bağlı yayılma davranışı, şekil kararlılığı, reolojik özellikleri ve basınç dayanımı incelenmiştir. Karışımların reolojik özellikleri, statik eşik kayma gerilmesi, dinamik eşik kayma gerilmesi, viskozitesi ve yapısal toparlanma hızı olmak üzere dört farklı açıdan incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, çimento C3A içeriğindeki artış ile karışımların zamana bağlı kıvam kaybı, şekil koruma kapasitesi ve yapısal toparlanma hızının arttığı gözlemlenmiştir. Ancak, çimento C3A içeriğindeki artış ile 3B beton karışımlarının statik ve dinamik eşik kayma gerilmesi ile basınç dayanımı azalmıştır. Viskozite değerlerinde ise önemli bir değişikliğin olmadığı tespit edilmiştir.
In this study, the effect of cement C3A content on some fresh state properties and compressive strength of 3D Printing Concrete (3DPC) was investigated. For this purpose, two series of 3DPC having different amounts of C3A were prepared and the optimum mix design was determined. The optimum mix design of 3DPC was determined according to extrudability and buildability parameters. Mixtures that can be easily pumped from an injection gun are considered to be extrudable. Mixtures that can be printed in three layers and have a smooth surface are chosen as buildable. Time-dependent flow behavior, shapestability, rheological properties and compressive strength of selected 3DPC mixtures were investigated. The rheological properties of the mixtures were determined by monitoring four different viewpoints: static/dynamic yield stress, viscosity and structural build-up. According to the results, it was observed that time-dependent loss of consistency, shape-stability capacity and structural build-up of the mixtures increased by increment in C3A content. However, static and dynamic yield stress and compressive strength of 3DPC decreased. There was no significant change in viscosity values.

Anahtar kelimeler

3B beton, Çimento C3A içeriği, Ekstrüde edilebilirlik, İnşa edilebilirlik, Yapısal toparlanma hızı, 3DPC, Cement C3A content, Extrudability, Buildability, Structural build-up

Alıntı

Şahin, H. G. ve Mardani, A. (2022). ''Çimento C3A içeriğinin 3B beton karışımlarının bazı taze hal özellikleri ve basınç dayanımına etkisi''. Uludağ Üniversitesi Mühendislik Dergisi, 27(2), 831-846.