2019-04-03

Baday, Şehmus
Hamarat, İbrahim

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışmada, tel elektro erozyon ile işlemede makine performansını değerlendirmede en önemli parametrelerden biri olan işleme hızı üzerine farklı tel elektrotların, soğutma yöntemlerinin ve iş parçalarının etkileri araştırılmıştır. Bu deneysel çalışmada, sırasıyla iş parçası olarak AISI D2 takım çeliği ve AISI 304 paslanmaz çelik, tel elektrot olarak ise pirinç, bakır ve çinko kaplı pirinç elektrotlar ve soğutma tipi olarak püskürtmeli ve daldırılmış soğutma yöntemleri kullanılmıştır. İşleme hızı sonuçları farklı işleme parametrelerine bağlı olarak değerlendirilmiştir. Genel olarak elektrot tipine göre en yüksek kesme hızları bakır tel elektrot ile en düşük işleme hızları ise kaplamasız pirinç tel elektrot ile elde edilmiştir. Soğutma yöntemleri açısından daldırılmış soğutma yöntemi, püskürtmeli soğutma yöntemine göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Genellikle iş parçasına bağlı olarak en yüksek işleme hızları AISI D2 takım çeliği malzemesi işlenirken, en düşük işleme hızları ise AISI 304 östenitik paslanmaz çeliği işlenirken oluşmuştur.
In this study, the effects of different wire electrodes, cooling methods and workpieces on the machining speed, which is one of the most important parameters in evaluating the machine performance in wire electrical discharge machining, were investigated. In experimental works, AISI D2 tool steel and AISI 304 stainless steel; and brass, copper and zinc coated brass wire electrodes; and flushing and submerged cooling methods were used as workpiece materials, as wire electrodes and as cooling types, respectively. Machining speed results were evaluated based on different processing parameters. In General, the highest machining speeds were obtained with copper wire electrodes and the lowest machining speeds were obtained with uncoated brass wire electrodes. In terms of cooling methods, the submerged cooling method gave better results than the flushing method. Generally, the highest machining speeds, depending on the workpiece, occurred when processing AISI D2 tool steel material, while the lowest machining speeds occurred when machining AISI 304 austenitic stainless steel.

İşleme hızı, tel elektro erozyon, Püskürtmeli ve daldırılmış soğutma, Farklı tip elektrot, AISI D2 ve AISI 304, Machining speed, WEDM, Flushing and submerged cooling, Different type electrodes, AISI D2 and AISI 304

Gürbüz, H. vd. (2019). "CNC tel elektro erozyon tezgâhında işleme hızı üzerine elektrot malzemesinin, soğutma tipinin ve iş parçası malzemesinin etkisinin araştırılması". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 24(1), 343-350.