İshalli kuzularda immunomodülasyon yoluyla sağaltım ve profilaksi çalışmaları

1992

Sezen, Yavuz
Tavukçuoğlu, Figen
Salihoğlu, Haşim

Bu çalışma immunomodülasyonunkuzu ishalleri üzerindeki koruyucu ve sağaltıcı etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Mikrobiyolojik muayeneler sonucunda dışkılarında enteropatojenik E.coli ve Rotavirus saptanan sağlıklı sıhhatli 0-10 günlük planı 50 kıızuya bir immıomodülatör - paramünite indiktörü ajan (Baypamun® -Sheepp x virus, I ml., s.c.) 24 saat aralıklı iki kez uygıtlanmış ve bir Jıafta sonra üçüncü uygulama yapılmıştır. Aym yaşlardaki 40 kıızu kontrol olarak bırakılnu tır. Sonuç olarak, sagaltım uygulanıası yapılan hasta hayvanlarıntümünü kısa sürede ileştim, profilaklik uygulama yapılan kuzularm hiçbirinin 1 aylık gözlem süresi içinde hastalanmadıgı, buna karşılık kontrol kuzularda 17 klinik islıal olgusunun orlaya çıktıgı ve bunlardan 5 adedinin öldügit saptanmıştır.
The therapeutic and proplıylactic effecs of immwıomodulation were studied in dian-lıo ic and healty lambs bı a lıerd with 90 lanıbs, 9-10 days old. Enteropatlıogenic E.coli and otavinıs detected from their fecal samples. Total of 50 lambs, of wlıiclı 10 had elinical dian-Jıoe and the rest were Jıealty, received two injections of the immunomodulatory agent - paramwıity inducer ( Baypamwı ® -Siıeeppox. 1 ml., s.c.) at interval of 24 hours and follow up tlıirth treatment one week later. The other 40 lanıbs at the same age were served as controls. 10 dian-Jıoeic lambs, treated witlı immwıomodulator agent, healed in a few days. During the observation period of one nıontlı, 17 elinical dian-lıoea cases observed in control group, 5 of which were died. None of the lanıbs, proplıylactically treated, had dian-lıoea.

İshalli kuzular, İmmunomodülasyon, Immunomodulation, The diarrhoeic lambs

Aytuğ, N. (1992). "İshalli kuzularda immunomodülasyon yoluyla sağaltım ve profilaksi çalışmaları " Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 11(2),113-120.